Hahn u Sarajevu uručio upitnik Evropske komisije

Nakon što je komesar za susjedsku politiku i proširenje Evropske unije Johannes Hahn u Sarajevu uručio Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, sastao se i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem te članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Vlasti BiH imaju rok od šest mjeseci da daju odgovore kako bi EK ušao u proces odlučivanja o kandidatskom statusu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom komesara Hahna i uručenjem Upitnika EK-a, istakavši da je BiH spremna za ovaj novi veliki korak na putu ka Uniji.

Također, informirali su Hahna o spremnosti institucija BiH na svim nivoima da odgovore na zadatke vezane za ispunjavanje Upitnika.

Hahn je kazao da je BiH napravila vidljiv napredak i da treba iskoristiti ovaj pozitivan momentum. Izrazio je nadu da će današnje uručenje Upitnika pokrenuti aktivnosti koje će uvjeriti sve da BiH ima sigurnu EU perspektivu.

Bosna i Hercegovina je 15. februara podnijela aplikaciju za članstvo u EU, koju je Evropska komisija prihvatila i u septembru odlučila da BiH dostavi Upitnik kao narednu fazu koja očekuje BiH na putu kandidacijskog statusa za EU.

Više od 3.000 pitanja

Upitnik se sastoji iz 33 poglavlja i uskoro će biti zvanično objavljen, kazao je Zvizdić.

 

Hahn je kazao da upitnik sadrži tačno 3.242 pitanja.

Taj je dokument zapravo analitički instrument politike proširenja EU-a kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU-a i Evropsko vijeće.

Upitnik sadrži detaljan popis pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Hrvatska je, primjerice, imala 4.560 pitanja, Makedonija 4.666, Albanija 2.280, Crna Gora 2.178, a Srbija 2.483 pitanja.

Hahnove primjedbe

Komesar Hahn je nedavno, predstavljajući Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Izvješće o napretku zemalja regije, pozvao Bosnu i Hercegovinu da što prije provede odluku Ustavnog suda, kako bi se izbori mogli provesti u Mostaru. Izbori u tom gradu nisu održani od 2008. godine.

U izvještaju je navedeno i kako se ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini poboljšava, ali da se “na njoj i dalje mora raditi”. Navedeno je i kako je “neophodno mijenjati neučinkovitu državnu upravu i riješiti problem nezaposlenosti”.

“Postoji dobar napredak kao temelj Reformske agende koju treba nastaviti s odlučnošću. Isto tako strategija za cijelu zemlju iz područja poljoprivrede, okoliša i energije te upravljanje javnim financijama koje treba usvojiti pomoći će da BiH krene naprijed”, ocijenio je Hahn.

Navedeno je i kako Ustav BiH i dalje krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima, jer presuda u predmetu Sejdić-Finci još nije provedena kao ni više odluka Ustavnog suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije