Makedonija napravila presudan korak prema EU

Posjetom europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna Skoplju i službeno je obilježen početak pripremnih aktivnosti za proces screeninga, koji je od presudnog značaja za početak pregovora o pridruživanju Makedonije Europskoj uniji. 

Proces screeninga podrazumijeva procjenu usuglašenosti nacionalnog zakonodavstva s europskim.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Zoranom Zaevom, Hahn je objasnio da “screening proces obuhvaća osnovne aktivnosti koje provodi Europska komisija” te dodao kako su “principi isti za sve zemlje kandidate”.

“Početak screening procesa rezultat je sporazuma koji su prošlog mjeseca potpisali predstavnici Makedonije i Grčke o novom imenu te bivše jugoslavenske republike. Taj sporazum ima veliku međunarodnu podršku i važan je za mir i stabilnost ne samo regije, već i cijele Europe”, rekao je Hahn.

“Sada je na građanima da slobodno i suvereno odlučuju o budućnosti zemlje. Vrata EU su sada otvorena. Morate iskoristiti ovu priliku”, dodao je.

Pozvao Makedonce na referendum

Uputio je apel građanima da izađu ne referendum na kojem bi se trebao potvrditi makedonsko-grčki sporazum i izmjena makedonskog ustava kojim bi se prihvatilo novo ime za državu – Republika Sjeverna Makedonija.

“Građani Makedoniji su iskazali otpor i izdržljivost te predstavljaju primjer kako treba odlučivati o bilateralnim problemima. Vi ste postigli nešto što se ranije činilo gotovo nemogućim i nedostižnim”, rekao je Hahn.

Za Zaeva, ovo je “povijesni dan” za Makedoniju koji ta država čeka od 2009.

Ide i u Tiranu

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn u posjetu je Skoplju i Tirani u sklopu priprema za pokretanje pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom u lipnju naredne godine. 

Ministri Unije nedavno su se usuglasili da pristupni pregovori s Albanijom i Makedonijom budu otvoreni za godinu dana i to poslije europskih izbora.

Preduvjet je da dvije države nastave napredovati u reformama koje zahtijeva EU.

Albaniji su kao poseban zadatak dali nastavak borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Kada je riječ o Makedoniji, odlučujući će biti rezultat referenduma na kojem građani trebaju potvrditi sporazum Atene i Skoplja o imenu makedonske države.

Hahn će se kasnije, u Tirani, sastati s premijerom Edijem Ramom i predstavnicima vlade, najavila je Europska komisija.

Izvor: Al Jazeera i agencije