Hahn: Ujedinjena Evropa tek nakon prijema zapadnog Balkana

Johannes Hahn: Buduće pristupanje u potpunosti će zavistiti od konkretnih rezultata svake zemlje pojedinačno (Tanjug)

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johannes Hahn izrazio je uverenje da ujedinjenje Evrope, koje je počelo 1989. godine, može biti potpuno tek nakon pristupanja zemalja zapadnog Balkana, u fokusu tog procesa je vladavina prava, koja je temelj Unije, i da neće moći da se uvezu otvorena bilateralna pitanja.

On je, na konferenciji “Strategija za zapadni Balkan – Otvaranje puta ka pristupanju EU” u Beogradu, podvukao da je EU projekat mira, stabilnosti i prosperiteta, koji može biti potpun samo ako zapadni Balkan postane njegov deo.

Hahn je govor započeo podsećanjem na reči predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera od prošlog septembra, da budućnost EU-a nije samo u 27 članica, da Strategija proširenja, koja je usvojena ovih dana, stavlja zauvek van sumnje jasnu evropsku perspektivu za Srbiju i ceo region.

Perspektiva članstva do 2025.

Istakao je da članstvo u EU zemalja zapadnog Balkana nije samo cilj tih država, već i same Unije.

“Ovom strategijom smo Srbiji i drugim zemljama u regionu dali indikativni vremenski okvir za pristupanje. Članstvo u Uniji je donedavno delovalo daleko i nedostižno, ali to više nije slučaj. Srbija sada ima perspektivu za 2025. godinu. Ako zemlja uradi svoj deo, ispuni uslove, biće potencijalno spremna za taj datum”, ukazao je evropski komesar.

On je podvukao da taj datum nije uklesan u kamenu i da ne znači da Srbija može da ga sačeka skrštenih ruku, navodeći da to nije blanko ček, već da su potrebne brojne reforme koje je neophodno realizovati.

“Strategija ima potencijal da ‘resetuje’ reforme i predstavlja podstrek kako bi se sve što je planirano realizovalo. Dobićemo jedan nov zamah za reforme. Strategija se odnosi na čitav region i potvrđeno je u njoj da je Srbija predvodnica kada je reč o zemljama zapadnog Balkana”, poručuje Hahn.

Prema njegovim rečima, u najboljem interesu Srbije jeste da region bude stabilan i miran na putu ka EU.

Vladavina prava kao temelj

“Uveren sam da će Srbija, kao najveća i najvažnija zemlja u regionu, predvoditi i dati primer drugima i da će to biti snažan podstrek čitavom zapadnom Balkanu. Verodostojna perspektiva podrazumeva kredibilne reforme i proces pridruživanja ne podrazumeva besplatne ulaznice. Buduće pristupanje u potpunosti će zavisiti od konkretnih rezultata svake zemlje pojedinačno”, naglasio je Hahn.

Vladavina prava, kako je podvukao, predstavlja temelj na kojoj se zasniva EU, pa će sve zemlje morati da se nje drže i biće u fokusu pristupnog procesa.

“Vladavina prava i reforme u toj oblasti su definitivno nešto što mora da se realizuje, ne može da ostane samo na papiru. Nije samo reč o pukom usvajanju zakona, već vladavina prava predstavlja transformativne procese. Sada smo na ključnom raskršću i sve to možemo postići ako Srbija krene da se bavi ključnim slabostima. Vidimo da moramo ojačati institucije i u brojnim oblastima moramo videti kako rade”, objasnio je on.

Srbija, kako je istakao, mora reči da pretoči u dela, kako bi EU bila uverena da se stvari menjaju na terenu.

Govoreći o regionalnom pomirenju, Hahn je rekao da Srbija mora da pređe ne samo težak tranzicioni put do demokratije i tržišne ekonomije, već mora, kao i čitav region, i da se suoči sa prošlošću.

“Mora da reši nerešene bilateralne sporove, i to je važno za EU, ali i vas, kao zemlju koja teži ka članstvu. Mi ćemo odbiti da prihvatimo da se uvezu nerešena pitanja i zato Srbija mora da reši bilateralna pitanja i granice. Srbija mora da nepovratno reši i zaključi pravno obavezujući sporazum sa Prištinom”, rekao je evropski komesar.

Beograd i Priština da riješe otvorena pitanja

Hahn je izrazio uverenje da je sada nova prilika za Beograd i Prištinu da za svagda reše otvorena pitanja.

“Pravi trenutak je sada”, naglasio je Hahn, pohvalivši predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje unutrašnjeg dijaloga, dodajući da u njemu treba da učestvuju svi delovi društva i kažu svoje mišljenje kako bi Srbija bila sigurna da ima zajedničko doneto rešenje za budućnost.

“Perspektiva članstva u EU nije samo u interesu Srbije, već i same Unije. To je strateška investicija u snažnu i ujedinjenu Evropu, koja se zasniva na zajedničkim vrednostima, koja će doneti reforme”, ponovio je evropski komesar.

Rekao je da reforme moraju da se sprovedu na Balkanu i da to zahteva podršku EU-a, koja je spremna da dodatno investira.

Hahn je podsetio da je definisano šest vodećih inicijativa za podršku regiona, a da će u pristupnom procesu biti povećana pomoć, odnosno sredstva relocirana.

“Mi vam dajemo perspektivu i instrumente koji su vam potrebni. Perspektiva članstva do 2025. godine je ambiciozna, a da bi postigla ciljeve, Srbija mora da udvostruči svoje napore, mora da uključi sve delove društva u taj proces”, naglasio je evropski komesar.

Izvor: Agencije