Hahn: Unija naučila lekcije, pa pregovore vodi pažljivo

Johannes Hahn
Johannse Hahn nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačni dogovor Srbije i Kosova (AP)

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn, po objavljivanju Izvješća Europske komisije o napretku Srbije, izjavio je kako je Europska unija naučila svoje lekcije i zato sada vodi pristupne pregovore pažljivo.

“Imamo neke adute prije nego pregovori počnu, imamo puno aduta tijekom pregovora, a kako vidimo, nažalost, nemamo gotovo nikakve adute nakon pristupanja EU. Naučili smo svoje lekcije. Vrlo vodimo računa o procesu tijekom pregovora. Zato će vjerojatno biti potrebno duže vrijeme. Proces i pregovori u slučaju Hrvatske trajali su sedam-osam godina. Riječ je o tome da se vidi pravi li neka zemlja doista održivi napredak u pravom smjeru”, rekao je on za Deutsche Welle, kako prenosi Tanjug.

Upitan da kaže tko su lideri u napretku zemalja zapadnog Balkana, Hahn je kazao da ne voli taj termin jer može biti pogrešno shvaćen.

‘Nije dovoljno samo usvajanje’

“Pretpostavljam da mislite na Srbiju i Crnu Goru, koje se obično nazivaju liderima, jer su već počele pregovore s nama. No, ako pogledamo šest zemalja regije, srećom, mogu reći da manje-više svuda ima napretka. Naravno, ostaje još posla. Još smo daleko od točke kojoj težimo u pogledu europskih standarda. No, ako promatrate unatrag duže razdoblje, vidjet ćete da ima, rekao bih, dosta napretka”, rekao je on.

Europski je povjerenik naveo da je napredak ostvaren u području vladavine prava, borbe protiv korupcije, ekonomskom razvoju, ali da je u tim područjima potrebno vidjeti održivi razvoj.

“To nije samo precrtavanje kad se kaže ‘usvojili smo to i to’, nego je riječ o realizaciji. Tu bismo htjeli vidjeti više napretka u borbi protiv korupcije, jače, neovisnije i transparentnije pravosuđe”, zaključio je on.

Kazao je da je Kosovo područje gdje se mora vidjeti kako će se nastaviti razgovor sa Srbijom, ističući kako je cilj da Beograd i Priština definiraju odnose pravno obvezujućim sporazumom.

Dokazati napredak

Rekao je da je najvažnije da na zapadnom Balkanu i izvan njega postoji razumijevanje da mnoge napetosti i poteškoće mogu biti savladane jedino ako regija sa svim svojim dijelovima bude dio EU-a.

“U regiji postoje određene fragilnosti i bilateralni problemi, koji se mogu riješiti samo ako postoji europska perspektiva. To je još jedan razlog što na ovo gledamo kao na proces. To znači da oni nama moraju dokazati da prave napredak i na polju političke kulture, a to uključuje da se ne bude nacionalistički i populistički nastrojen nego da se pridonosi većoj europskoj kulturi”, rekao je Hahn.

Izvor: Agencije