Hahn, Vučić i Thaci zajedno na Minhenskoj konferenciji

Kosovo insistira da u daljnjem posredovanju ključni sudionik bude SAD (EPA)

Evropska komisija najavila je da će komesar za proširenje Johanes Han, zajedno sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, 16. februara učestvovati na panelu “Bezbednost u jugoistočnoj Evropi”, u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, koja se od 15. do 17. februara održava u Nemačkoj.

“Komesar Han će održati niz bilateralnih sastanaka, uključujući i učešće u diskusijama, među kojima je i subotnji panel o bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, zajedno sa predsednicima Tačijem i Vučićem”, piše u najavi EK-a.

Dijalog Srbije i Kosova je u prekidu više od tri meseca nakon odluke vlasti Kosova da uvede takse od 100 odsto na robu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dolaze Merkel, Pence i Lavrov

Iz Brisela je najavljeno da će Evropsku uniju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji od 15. do 17. februara predstavljati šefica EU diplomatije Federika Mogerini i komesari Ginter Etinger, Johanes Han, Hristos Stilijanides i Džulijan King.

Mogerini u petak u Minhenu učestvuje na panelu o evropskoj bezbednosti i odbrani, zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom, navode iz EK-a.

Iz organizacije Minhenske konferencije najavljeno je učešće 35 svetskih čelnika, 50 šefova diplomatija i 30 ministara odbrane.

Među njima će biti i nemačka kancelarka Angela Merkel, potpredsednik SAD-a Majk Pens i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: Agencije