Haiti: Gdje su milioni za obnovu?

Pet godina je prošlo otkako je snažan zemljotres pogodio Haiti. Život je tada izgubilo blizu 200.000 ljudi. Mnogi preživjeli i dalje se bore s posljedicama. Iako postoje određeni pomaci, smještaj je i danas najveći izazov za Vladu ove države i mnogobrojne humanitarne organizacije.

Zemlja se zatresla, zgrade su se urušile. Upozorenja nije bilo, spasio se ko je mogao, a jedni su imali više sreće od drugih. Isael Gilbert radio je kao stolar. Nakon zemljotresa, ostao je bez ruke i bez posla.

On i još stotinu drugih Haićana, osakaćenih prirodnom katastrofom, žive u privremenom smještaju. Uprkos milionima dolara investiranih za saniranje posljedica zemljotresa u Haitiju, ovaj kamp danas nema struje, normalnog toaleta i tuš kabina.

Lista čekanja za obnovu kuća

“Naš život je očajan. Iako su milioni stigli za obnovu, nismo vidjeli ništa od toga. Čak ni gradski saobraćaj ne staje na našoj stanici, jer znaju da nemamo novca za kartu”, kaže Gilbert.

Gilbert i ostali stanovnici kampa naslušali su se obećanja o obnovama njihovih kuća, ali i pet godina nakon zemljotresa još su na listi čekanja. Životni uvjeti iz dana u dan postaju sve gori. Čak se djeca iz ovog kampa moraju svakodnevno boriti za čašu čiste vode.

Prema statistikama Ujedinjenih naroda, danas je 79.000 raseljenih Haićana u šatorima ili improviziranim kampovima, što je u jednu ruku i uspjeh – budući da je njihov broj nakon zemljotresa iznosio milion i po.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije