Haiti traži naknadu od Francuske

Francuska vlada se nalazi pod snažnim pritiskom da Haitiju isplati naknadu za nešto što se desilo prije više od dva stoljeća.

Pobuna robova na tom karipskom otoku za rezultat je imala stjecanje nezavisnosti. Ali ta sloboda skupo je plaćena. Pariz je tražio ogromnu sumu da prizna nezavisnost Haitija. 

Više od dvjesto godina kasnije, Haićani se još bore za plodove čuvene pobjede – pobune robova koja je dovela do stjecanja nezavisnosti od Francuske. Cijena te pobjede bila je visoka.

“Izašli smo na ulice kako bismo svijetu rekli da od Francuske tražimo da vrati novac koji nas je prisilila da joj isplatimo kako bi priznala nezavisnost Haitija”, kazao je Jean Wilgens Charles iz Pokreta za nezavisnost.

Pristup francuskoj ambasadi u Port-au-Princeu je blokiran. Ali demonstranti su bijesni i na one koji upravljaju zemljom od stjecanja nezavisnosti 1804. godine. 

Haićansku historiju su obilježili unutarnji sukobi, nejednakost i miješanje izvana, kao i prirodne katastrofe.

Ipak, spoznaja da je ovo bila prva zemlja koja je uspjela zbaciti okove ropstva i danas izaziva ponos, iako borba za pravdu i jednakost nije završena.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera