Hajduku kazna zbog neodigranog derbija s Dinamom

Derbi u Maksimiru nije se odigrao jer se Hajduk solidarizirao s dijelom svojih navijača koji nije mogao ući na stadion (Al Jazeera)

Splitski Hajduk kažnjen je s oduzimanjem tri boda zbog neodigrane utakmice protiv Dinama na Maksimiru 22. studenoga, odlučio je u četvrtak disciplinski sudac Prve HNL Krešimir Vlajčević.

Osim oduzimanja tri boda, kažnjeni su i čelnici Hajduka koji su donijeli odluku o nenastupanju momčadi.

Tako su predsjednik uprave kluba Marin Brbić i članovi Nadzornog odbora Ljubo Pavasović-Visković, Vjekoslav Hrabar, Ante Majić i Nikola Koceić-Bilan kažnjeni zabranom obavljanja funkcije u nogometu u trajanju od jedne godine.

Kazne u skladu s pravilnikom HNS-a

Disciplinski sudac Vlajčević kaznio je s po tri tisuće kuna svih jedanaest igrača Hajduka prijavljenih za nastup na utakmici na kojoj nisu izašli na teren.

Kazne su izrečene sukladno odredbama članka 70. Disciplinskog pravilnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Derbi u Maksimiru nije se odigrao jer se Hajduk solidarizirao s dijelom svojih navijača koji nije mogao ući na stadion, a igračima Hajduka je isti dan po povratku u Split priređen doček na stadionu Poljud.

Ranije je odlučeno da se neodigrani derbi registrira rezultatom 3-0 za Dinamo.

Nakon tih događanja deseci tisuća navijača Hajduka su se krajen studenoga okupile na splitskoj Rivi, kako bi prosvjedovali protiv HNS-a, ali i zatražili izmjene, po njima, spornih odredaba Zakona o navijačima.

Prosvjed navijača u Splitu

Navijači su zatražili ostavku cijelog vodstva HNS-a i uspostavu pravednijih odnosa u vrhu hrvatskog nogometa tako da i Hajduk dobije ravnopravan tretman.

Nekoliko dana nakon toga predstavnici Nogometnog kluba Hajduk i grada Splita doputovali su u Zagreb i sastali se s hrvatskim ministrom sporta Vedranom Mornarom. 

Grad Split vlasnik je Hajduka, a gradonačelnik toga grada, Ivo Baldasar, rekao je da Hrvatski nogometni savez prema ovom klubu postupa nepravedno, što je dovelo do reakcija.

Izvršni predsjednik HNS-a, Damir Vrbanović, kasnije je odbacio optužbe na račun Saveza, a posebno one od predstavnika Hajduka.

Izvor: Agencije