Haker slobodom nagrađen za saradnju

Hector Xavier Monsegur, američki haker poznat kao “Sabu”, pušten je iz zatvora nakon trogodišnje saradnje sa FBI-em.

Prijetila mu je zatvorska kazna od više od 20 godina, ali američke vlasti su saopćile da im je pomogao u sprečavanju stotina hakerskih napada, zbog čega su ga odlučile osloboditi, javlja reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

Hector Monsegur protekle tri godine proveo je pomažući FBI-u da uhapsi ljude koji su mu nekad bili prijatelji. A sada se pojavio u sudnici kako bi primio nagradu za to – odslužio je kratku zatvorsku kaznu i dobio jednogodišnju uslovnu.

Na internetu poznat kao “Sabu”, Monsegur je ranije bio jedan od vodećih članova Anonymousa, a kasnije Lulzseca – dvije grupe vrsnih hakera koji su koristili svoje znanje kako bi se infiltrirali u državne agencije i kompanije te privatne korporacije širom svijeta.

Između ostalog, grupa Anonymous srušila je internetske stranice Vise i Mastercarda zbog odbijanja da prihvate donacije WikiLeaksu.

Monsegurovi advokati kažu da je odlučio pomoći Vladi zbog dvojice mlađih rođaka koje odgaja.

‘Briga o djeci’

“Porodica mu je bila na prvom mjestu. Mislim da je sudija shvatio koliko je predan staranju o toj djeci. Hector je taj koji je odlučio da mu je porodica prioritet, a to za njega nije bila teška odluka”, kazala je Peggy Cross-Goldberg, advokatica Hectora Monsegura.

“U sudnici je sudija više puta upotrijebio riječ ‘izvanredna’, opisujući Monsegurovu saradnju s vlastima. Tužioci kažu da je pomogao u sprečavanju više od 300 hakerskih napada, uključujući onaj na sistem vodosnabdijevanja u jednom od velikih američkih gradova”, izvijestila je Saloomey.

Pomogao je da se prikupe informacije koje su dovele do hapšenja osam hakera. Pozivao bi ih na chat, a zatim ono što bi saznao od njih prosljeđivao FBI-u.

Ipak, njegov slučaj izazvao je i kritike zbog postupaka Vlade. Jedan haker, koji trenutno služi desetogodišnju zatvorsku kaznu, tvrdi kako je Sabu od njega tražio da prikuplja informacije od drugih vlada.

Monsegur je sudiji rekao da se promijenio u posljednje tri godine. Također, njegovi advokati kažu da bi informacije koje su vlasti dobile uz njegovu pomoć, mogle dovesti do još hapšenja.

Izvor: Al Jazeere