Hakerski napadi na Katar stavili lažne vijesti u fokus

Emiteri su pozvali goste kako bi raspravljali i osudili govor koji čelnik Katara uopće nije održao (Al Jazeera)

“Lažne vijesti”, koje su javno osudili, između ostalih, i Donald Trump, Theresa May i Vladimir Putin, sada su se pojavile i u emisijama informativnih kanala Sky News Arabia i Al Arabiya.

Nakon što je hakiran internetski sajt Katarske novinske agencije u utorak, kada su objavljene informacije lažno pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu al-Thaniju, oba emitera sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dala su veliku pažnju netačnoj vijesti, pozvavši goste kako bi raspravljali i osudili navedeni govor.

Katarska vlada kategorično je negirala da su ikad date izjave u kojoj je čelnik države iskazao podršku Iranu, Hamasu, Hezbollahu i Izraelu, dok je istovremeno sugerirao da predsjednik SAD-a Donald Trump neće dugo biti na vlasti.

Kazna za hakere

“Postoje međunarodni zakoni koji se bave takvim zločinima, posebno cyber-napadima. Hakerima će se suditi prema zakonu”, rekao je Mohammed bin Abdurrahman al-Thani, ministar vanjskih poslova Katara.

Unatoč negiranju Katarana, Sky News Arabia i Al Arabiya nastavili su emitirati diskreditiranu vijest, što je dovelo do žalbi vezanih za upitni kvalitet novinarstva na tim kanalima.

Al Jazeera je stupila u kontakt sa zajedničkim vlasnikom Sky News Arabije, Sky PLC-jem u Britaniji, kako bi dobila odgovor kakvim standardima njihova podružnica u Zaljevu podliježe, ali još nije dobila odgovor.

Izvor: Agencije