Hakiran ICANN – srce interneta

Glavno odjeljenje zaduženo za osiguranje normalnog funkcioniranja mreže nije pogođeno napadom (EPA)

Moćna, ali vrlo malo poznata neprofitna organizacija koja upravlja svim nazivima domena i alokacijom prostora IP adresa u svijetu, hakirana je u novembru.

Neprofitna grupa “Internet Corporation for Assigned Names and Numbers” (ICANN) , poznata i kao ‘srce interneta’, saopćila je da je hakirana.

Ipak, navodi da glavno odjeljenje zaduženo za osiguranje normalnog funkcioniranja mreže nije pogođeno hakerskim napadom, prenosi Anadolija.

Dodaje se da su hakeri upali u sistem, koristeći sistem “spear phishing” koji šalje mailove osoblju.

Zaposlenici te institucije dobili su e-poštu koja je izgledala kao da stiže od njihovih kolega s adresama na domeni icann.org. 

Došli do podataka korisnika

Hakeri su uspjeli doći do podataka o korisničkim imenima i lozinkama za e-poštu nekoliko zaposlenika, a što je dovoljno da mogu početi pretraživati i i po osjetljivijim stvarima.

Upotrijebili su ih za pristup sistemu Centralised Zone Data, u kojem su se mogli dokopati datoteka vezanih uz generičke top-level domene, kao i imena, adresa, lozinki i drugih upotrebljivih podataka o korisnicima.

ICANN je upozorio korisnike kako postoji mogćnost da su im osobni podaci ugroženi, ali nije rekao koliko je korisnika pogođeno hakerskim napadom.

Kako navode američki mediji, ICANN je saopćio da je napad mogao biti i gori da nije bilo nove sigurnosne nadogradnje koju je uveo ove godine, te da je kompanija nakon otkrivanja hakerskog napada implementirala i dodatne mjere sigurnosti.

Izvor: Agencije