Halep na udaru glavnine sirijskih snaga

Sirijska opozicija pruža žestok otpor ofanzivi Vladine vojske u sjevernom Halepu. Snage predsjednika Sirije Bashara al-Assada već nekoliko sedmica pokušavaju odsjeći logističke puteve pobunjenika.

Iz tog razloga su opozicione snage otvorile novi front na sjeverozapadu, pokušavajući osigurati novu transportnu komunikaciju.

Ishod bitke za Halep možda je presudan u ovom četverogodišnjem sukobu. U sjevernom dijelu Halepa vode se žestoke bitke. Vladine snage usmjerile su glavninu svojih snaga na ovaj najveći sirijski grad i nadaju se da će presjeći logističke puteve pobunjenika.

Opozicione snage ne smiju izgubiti ovu bitku ako žele spriječiti sirijsku vojsku da njihovo uporište u istočnom dijelu grada drži pod opsadom.

Napadi na dva sela

Bitka za Halep vodi se već tri godine, Vladine snage kontroliraju zapadni dio grada, a opozicija istočni. Putevi koji istočni dio grada povezuju s Turskom sada su upitni.

Upravo su iz tog razloga pobunjenici otvorili novi front na sjeverozapadu, kako bi otvorili nove transportne rute.

Nubl i Zahra nalaze se pod teškom paljbom. Ova dva sela s oko 40.000 stanovnika uporišta su Vladinih snaga i u njima živi uglavnom šiitsko stanovništvo.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije