Halep napustili deseci hiljada Sirijaca

Ruska ratna avijacija izvela je udare na položaje opozicije sjeverno od sirijskog grada Halepa, a nastavljena je i ofanziva vojske Bashara al-Assada. Od novih, intenziviranih sukoba iz pokrajine Halep izbjeglo je blizu 70.000 osoba. Većina pristiže na tursku granicu.

Snage sirijske opozicije pokušavaju zadržati položaje u ovoj pokrajini. U toku je velika ofanziva Vladinih snaga, kojima pomažu i strane milicije. Zauzeli su nekoliko naselja sjeverno od Halepa. Zračnu podršku pruža im ruska ratna avijacija. Iz pokrajina Latakija i Halep deseci hiljada izbjeglica bježe od borbi i stižu na granicu s Turskom, koja je i dalje zatvorena.

“Neka nam otvore granicu, da uđemo u Tursku. Ne možemo ovdje ostati. U Siriji više nigdje nije sigurno. Vidite kako je ovdje”, govori jedna od njih.

Ironično, ovaj prelaz se na arapskom jeziku zove Bab al-Selame – Vrata spasa… Turske vlasti su ga zatvorile zbog, kako kažu, sigurnosnih razloga, no navode kako samo kod grada Kilisa pružaju humanitarnu pomoć za više od 20.000 izbjeglica te da dovoze nove šatore. Očekuju dolazak još desetaka hiljada izbjeglica. Humanitarni radnici ističu kako je i sam put do graničnih prelaza pun opasnosti.

Iz jedne u drugu opasnost

“Niko nije očekivao ovoliki val iseljavanja u toliko kratkom roku. Oni se kreću ka područjima koja smatraju sigurnim, ali nažalost, i ona bivaju napadnuta. I na tim teritorijama se vode borbe te izvode zračni i artiljerijski napadi. Dakle, govorimo o civilima koji bježe iz jedne opasnosti u drugu”, ističe Dalia al-Awqati iz humanitarne organizacije Mercy Corps.

Odnos snaga u sirijskom sukobu se mijenja. Snage odane predsjedniku Assadu ostvarile su značajan napredak u pokrajinama Halep i Latakija. Sirijska Vlada time pokušava steći što povoljniji status na mirovnim pregovorima.

I dok se kolone sirijskih izbjeglica kreću ka Turskoj, čini se da ponovno blijede izgledi za mirno rješenje sirijske krize.

Izvor: Al Jazeera