Halep odbacio UN-ov plan primirja

Ujedinjeni narodi nadali su se da će moći zaustaviti sukobe u Halepu. Ipak, primirje u drugom najvećem sirijskom gradu nije postignuto.

U posljednjih nekoliko mjeseci barel-bombe već su usmrtile stotine ljudi. U područjima pod kontrolom pobunjenika bombe još padaju.

“Barel-bombe desetkovale su grad. Ovdje je nekad živjelo više od milion ljudi. Sada ih ima tek 300.000. Ljudi su se masovno iselili, jer je svaki dan odnosio desetke života”, kaže Amar al-Abdullah, aktivista u Halepu.

Sirijske vlasti rekle su specijalnom predstavniku UN-a Staffanu de Misturi da će privremeno zaustaviti zračne udare i granatiranje Halepa ako pobunjenici obustave minobacačku vatru na zapadni dio grada. Opozicija je to odbila.

Pokušaj probnog primirja

Mirovni proces od početka je nailazio na teškoće. Sukobljene strane nisu se slagale s razmjerom predloženih uvjeta primirja. Sirijske vlasti primirje su željele ograničiti na sam grad, a opozicija je željela da se ono odnosi i na prigradska naselja, sve do granice s Turskom.

Dogovor nije postignut. UN je pokušao spasiti inicijativu prijedlogom da se u nekim gradskim četvrtima provede neka vrsta probnog primirja.

Stanovnici naselja Salahuddin optužili su UN da podilazi zahtjevima sirijskih vlasti. Oni su željeli obuhvatnije rješenje, koje bi uključivalo i smjenu vlasti i prestanak vatre u cijeloj državi.

Rat u Siriji ulazi u petu godinu. UN se nadao da bi primirje u Halepu moglo označiti neku vrstu početka političkog procesa.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera