Halep – podijeljeni grad

Zamjenik specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Siriju, doputovao je u Damask na razgovore sa sirijskim ministrom vanjskih poslova.

Ujedinjeni narodi pokušavaju riješiti problem neprestanih borbi u gradu Halepu. Pobunjeničke grupe skeptične su oko uspjeha razgovora.

Novi plan napravio je Stafan de Mistura, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda, nakon nedavnih razgovora sa predstavnicima vlasti, opozicije i pobunjenika. Traži da sve strane zaustave borbu, ali ne i da predaju oružje ili napuste područje grada.

Halep je podijeljen grad u kome opozicione grupe kontrolišu istočni, a vladine snage zapadni dio grada.

Al Nusra Front također učestvuje u borbama u Halepu, što dodatno komplikuje situaciju jer se nekada bore sa opozicionim grupama, a nekada protiv njih.

Pobunjeničke grupe skeptične su da će plan UN-a uspjeti jer bi primirjem u Halepu, Bashar Al-Assad mogao da te trupe premjesti u druga područja.

Ujedinjeni narodi pokušavaju zaustaviti borbe u Halepu, drugom po veličini gradu u Siriji.

Pobunjenici skeptični

Grad je poprište borbi duže od dvije godine. UN se nada da će primirje olakšati patnje stanovnika i omogućiti da im stigne pomoć. Također nadaju se i početku političkog procesa.

Pobunjenici nisu ubijeđeni da će plan uspjeti. Qais Al Sheikh jedan je od vođa Sirijske Revolucionarne komande koja rukovodi svim opozicionim oružanim grupama u Halepu.

On je razgovarao i sa izaslanikom UN-a, Stefanom de Misturom. Traži više detalja prije nego što pristane na bilo kakav dogovor.

“Oni zahtijevaju zaustavljanje borbi, ali ne kažu šta će biti poslije. To može da znači da režim koji je počinio zločine ostane ovdje. Ako žele da okončaju krizu zašto samo u Halepu a ne u cijeloj zemlji? Sumnjičavi smo“, kaže Al Sheikh.

Proteklih nekoliko sedmica sirijska vojska presjekla je puteve za snabdjevanje grada. Postoje mnogi frontovi u Siriji, pa je pitanje zašto UN želi početi od Halepa.

Iz te organizacije tvrde da vjeruju da gradu prijeti opasnost od ISIL-a. Sporazum bi, smatraju u UN, preduhitrio napredovanje ISIL-a.

Za opoziciju to bi značilo saradnju sa dojučerašnjim neprijateljem. Opozicija je u borbama sa ISIL-om izgubila neke teritorije na sjeveroistoku zemlje, dok teritorije na sjeverozapadu drži Al Nusra Front, povezana sa Al Kaidom.

“Kada Minstura pokaže jasan plan napismeno, možemo razgovarati. Do tada ne možemo da pregovaramo u ime drugih, mislim na Al Nusru“, kaže on.

Sirijska vlada rekla je da je spremna da prostudira prijedlog. Za sada Minsturina inicijativa, ostaje samo to.

Morat će ubijediti i vladu i pobunjenike da zaustave borbe u Halepu.

Izvor: Al Jazeera