Haley: Rusija krši sankcije protiv S. Koreje

Nove radne dozvole izdate su radnicima iz Sjeverne Koreje koji su i ranije boravili u Rusiji i radili pod starim ugovorima, navodi Moskva (EPA)

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley optužila je Rusiju da krši sankcije protiv Sjeverne Koreje koje je uveo UN.

Prema njenim riječima, postoje “vjerodostojni navodi” da Moskva sjevernokorejskim radnicima izdaje dozvole za rad, prenosi AP.

“Vjerodostojni navodi da Rusija krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sjevernokorejskim radnicima su zabrinjavajuće”, rekla je Haley, prenosi Reuters.

Ona je rekla da Rusija ne može podržavati sankcije samo svojim riječima, pa ih potom kršiti svojim djelima, prenosi Tanjug.

Rusija poručuje da nije narušila sankcije Ujedinjenih naroda kojim se zabranjuje zapošljavanje građana Sjeverne Koreje i nije dovela nove radnike iz te zemlje u Rusiju.

Radne dozvole

Kako je za agenciju Interfax rekao ambasador Rusije u Sjevernoj Koreji Aleksandar Matsegora, nove radne dozvole izdate su radnicima iz Sjeverne Koreje koji su i ranije boravili u Rusiji i radili pod starim ugovorima.

Američki list Wall Street Journal je, pozivajući se na podatke ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, izvijestio da je više od 10.000 sjevernokorejskih radnika registrirano u Rusiji od septembra, a da je od početka ove godine izdato 700 novih dozvola.

Time je Rusija potencijalno prekršila sankcije UN-a uvedene kako bi se smanjio priliv novca u Sjevernu Koreju i pritisnuo Pjongjang da odustane od nuklearnog naoružanja.

I zvaničnici UN-a istražuju da li je došlo do kršenja sankcija.

Izvor: Agencije