Halilhodžić: Duel s Rusijom je meč karijere

Vahid Halilhodžić: Eliminirani su brojni veliki prvaci, a Alžir je na pragu druge runde – to dovoljno govori koliko je važan ovaj meč (EPA)

Nogometna reprezentacija Alžira u četvrtak navečer može pisati nove stranice svoje historije ukoliko se plasira u narednu rundu takmičenja Svjetskog prvenstva u Brazilu.

“Pustinjskim lisicama” ovo je četvrti Mundijal, a posljednji duel grupe H igraju protiv Rusije u Curitibi.

Ukoliko pobijede, Alžirci sigurno putuju u osminu finala, no postoji i mogućnost da to urade i s neriješenim rezultatom, ali i da u drugom duelu grupe Južna Koreja ne savlada Belgiju s najmanje tri gola razlike.

Belgijanci su već ranije osigurali mjesto među 16 najboljih.

Alžir, na čijem je čelu bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, okončao je 32-godišnji period bez pobjede na SP-u uvjerljivim trijumfom nad Korejancima u nedjelju (4:2), postavši prva afrička selekcija u historiji koja je postigla četiri gola na nekom mundijalu.

“Mnogo se govorilo o generaciji iz 1982. godine, koja je bila super tim. To je bio prvi alžirski tim koji je zabilježio uspjeh i sada ćemo vidjeti njihove nasljednike. Mislim da je ovo najvažniji meč u mojoj karijeri, ali je i veoma bitan za Alžir, jer je kvalifikacijski za nastavak takmičenja”, istakao je Halilhodžić.

Nove ostavke selektora

Nakon Cesarea Prandellija (Italija) i Sabrija Lamouchija (Obala Slonovače) još su tri selektora timova koji su nastupali na SP-u podnijeli ostavke.

Na taj potez odlučio se selektor Irana Carlos Queiroz nakon poraza svoje reprezentacije od Bosne i Hercegovine u trećem kolu. Iran je tim porazom ostao bez plasmana u osminu finala, a Portugalac je još prije početka SP-a najavio odlazak nakon posljednjeg nastupa te selekcije u Brazilu.

Prandellijev sunarodnjak Alberto Zaccheroni u srijedu je dao ostavku na mjesto selektora Japana, a odlazak je saopćio i selektor Hondurasa Luis Suarez.

“Eliminirani su brojni veliki prvaci, a Alžir je na pragu druge runde – to dovoljno govori koliko je važan ovaj meč.”

Promjene u timu

Za Rusiju i njenog selektora Fabija Capella duel s Alžirom predstavlja posljednju šansu za “popravni”, nakon dva razočaravajuća rezultata – remija s Južnom Korejom (1:1) i poraza od Belgije (0:1).

Mnogo se više očekivalo od “Zbornaje” nakon impresivnih igara u kvalifikacijama, u kojima su bili na prvom mjestu u grupi, ispred Portugala.

No, Halilhodžić vjeruje kako su Rusi zaslužili bolje rezultate, naročito protiv Belgijanaca.

“Rusija nikako nije mala država u nogometu i gledao sam sve njene utakmice od kvalifikacija. Bili su prvi u grupi i imaju jednog od najboljih selektora na svijetu. Zaslužili su bolji ishod protiv Belgije”, dodaje on.

Halilhodžić bi se mogao odlučiti za određene promjene u timu u odnosu na duel s Korejancima te zamijeniti Abdelmoumenea Djaboua i Carla Medjanija s Medhijem Lacenom i Riyadom Mahrezom.

Kapiten “Lisica” Madjid Bougherra traži smirenost u timu nakon euforije zbog pobjede.

“Veoma sam ponosan što sam kapiten reprezentacije Alžira koja je pobijedila na nekoj utakmici SP-a po prvi put u posljednje 32 godine. Velika je čast što postajemo dio historije alžirskog nogometa, kao tim s nevjerovatnim igrama”, rekao je.

Bez odbrambenog dvojca

Odbrambeni igrač Rusije Aleksej Kozlov se nada da će protiv Alžira njegov tim popraviti dojam.

“Veoma je teško biti pozitivan nakon takvog poraza [protiv Belgije]. Veoma smo razočarani kako se sve desilo, ali još imamo šansi da izborimo nastavak takmičenja. Sve dok je tako, nećemo razmišljati ni o čemu drugom”, istakao je.

Poput Halilhodžića i Capello će u timu napraviti nekoliko promjena, pa bi od početka mogli zaigrati Alan Džagojev i Aleksandr Keržakov.

Belgijski odbrambeni igrači Vincent Kompany i Thomas Vermaelen su povrijeđeni i neće moći igrati posljednju utakmicu grupne faze protiv Južne Koreje, izjavio je belgijski selektor Marc Wilmots.

“Vincent ima problema s preponama, mislim da je previše vježbao”, kazao je Wilmots na konferenciji za novinare, ne otkrivši, međutim, prirodu povrede Vermaelena.

Vermaelen, koji je na utakmici protiv Rusije dobio udarac u koljeno, napustio je teren u 31. minuti kada ga je zamijenio Vertonghen.

“Te dvije manje povrede nisu teške, čuvat ćemo ih i oporavit će se do osmine finala”, dodao je Wilmots.

Dva njemačka stručnjaka

“Sada imam priliku uvesti svježe igrače koji nisu igrali tri sedmice, i to je dobar trenutak. Ako mogu dobiti malo svježine za osminu finala, čak i za dalje od toga, to ću napraviti.”

Osim grupe H, posljednje duele grupne faze igraju i timovi iz grupe G, a sastaju se Sjedinjene Američke Države – Njemačka i Gana – Portugal.

Nijemci i Amerikanci su u prva dva kola sakupili po četiri boda, a Gana i Portugal po bod, tako da remi u sudaru njemačkih stručnjaka Joachima Lowa i Juergena Klinsmanna obje selekcije vodi u nastavak takmičenja, a drugi par kući.

Izvor: Agencije