Halilhodžić preuzima reprezentaciju Japana

Navodi se kako će bh. stručnjaku biti ponuđena godišnja plata od dva miliona eura (Arhiva)

Bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić pristao je preuzeti nogometnu reprezentaciju Japana, kazao je predsjednik Nogometnog saveza ove azijske države Kuniya Daini, prenose japanski mediji.

Tokom obraćanja na kongresu Konfederacije južnoameričkog nogometa (CONMEBOL) u Asuncionu u srijedu, čelnik Nogometnog saveza Japana Daini izjavio je kako su Savez i Halilhodžić postigli dogovor oko osnovnih parametara ugovora i rada te se tako otvorio put da Mostarac naslijedi Javiera Aguirrea.

Osimova preporuka

Halilhodžića, kojem je posljednji angažman bio na čelu reprezentacije Alžira, preporučio je bivši selektor Japana, proslavljeni bh. trener Ivica Osim.

Konačna potvrda angažmana novog selektora bit će 12. marta, kada ga ovjeri Izvršni odbor JFA.

“Još su preostali neki detalji, koje trebaju provjeriti advokati, i, ukoliko ne bude problema, sve će biti zvanično 12. marta. Tehnički direktor JFA Masahiro Shimoda će naknadno govoriti o dužini trajanja ugovora, kao i o samom toku pregovora”, naveo je Daini.

Uvjeti ugovora s Halilhodžićem nisu poznati, no navodi se kako će ovome 62-godišnjaku biti ponuđena godišnja plata od dva miliona eura, čime bi mogao postati najplaćeniji selektor Japana u historiji.

Shimoda se vratio u Japan nakon pregovora s Halilhodžićem u Francuskoj te kazao kako će “sve biti uskoro gotovo”, dok je Halilhodžić za bh. medije izjavio da će “sve biti poznato sredinom marta”.

Skandal oko namještanja utakmica

U konkurenciji za naslijednika Aguirrea nalazili su se još bivši danski reprezentativac Michael Laudrup te nekadašnji trener japanskog tima Kashima Antlers Oswaldo Oliveira.

Halilhodžić, koji je trenutno bez angažmana, dobio je prednost nad rivalima jer su preuzeli klubove u Kataru (Laudrup, Lekhwiya) i Brazilu (Oliveira, Palmeiras).

Aguirre je dobio otkaz 3. februara, nakon što je naveden kao učesnik u namještanju utakmica u Španiji.

Halilhodžić je kao igrač nastupao za mostarski Velež, te francuske klubove Nantes i Paris Saint-Germain.

U Veležu je također počeo trenersku karijeru, a potom je vodio Beauvais, Raju Casablancu, Lille, Rennes, PSG, Trabzonspor (u dva navrata), Ittihad Jeddah, zagrebački Dinamo te reprezentacije Obale Slonovače i Alžira.

Izvor: Al Jazeera i agencije