Hallgrimsson za AJB: Uspjeh nije cilj već putovanje ka njemu

Hallgrimsson: Svaki tim koji je ostao u takmičenju može osvojiti turnir, uključujući i Hrvatsku (EPA)

Svako svjetsko nogometno prvenstvo ima omiljene i omražene timove, priče koje navijači istinski podržavaju ili kategorično odbacuju. Takva je situacija i sa aktuelnim Mundijalom u Rusiji, a u ulozi omiljenog autsajdera za koga se priželjkuje veliki uspjeh ovaj put se našla selekcija Islanda.

Debitant, najmanja država koja se ikada plasirala na SP, poluprofesionalci, ali i selekcija koja marljivo radi i dobija rezultate kao tim. Prije dvije godine su igrali svoje prvo Evropsko prvenstvo, a ove prvo svjetsko.

Velike zasluge za ovaj uspjeh pripadaju selektoru Heimiru Hallgrimssonu čija se sudbina rješava ovih dana – da li će i dalje biti selektor Islanđana koje predvodi od 2013. godine jer mu je istekao ugovor.

Odmah po povratku sa SP-a u Rusiji, gdje su njegovi momci remizirali sa Argentinom (1:1), te pretrpjeli poraze od Nigerije i Hrvatske, vratio se svojim poslovima i obavezama.

Ovaj 51-godišnjak je inače zubar, zatim sudija mečeva mlađih kategorija, te povremena maskota za vrijeme praznika, odmah se posvetio najmlađima u svome rodnom gradu Vestmannaeyjaru gdje je sudio na turniru 11-godišnjaka.

Dobra borba

Pristao je i na kratki razgovor za portal Al Jazeere Balkans i govori kako je „veoma pozitivno iskustvo“ biti debitant na Svjetskom prvenstvu.

„Svjetsko prvenstvo je najveći nogometni turnir planete i dobro smo se borili u kvalifikacijama. Naravno, voljeli bi da smo izborili nastavak takmičenja, bili smo veoma blizu osmine finala“, ističe Hallgrimsson i dodaje:

„Ipak, dobro smo igrali i možemo biti veoma ponosni na sve to.“

Remi sa Argentinom je velika stvar, a i porazi donose iskustvo, govori naš sagovornik.

„Kada se sve pogleda, generalni utisak je da smo odigrali pet dobrih poluvremena, a jedino loše je bilo drugo poluvrijeme protiv Nigerije. Mora se istači kako smo igrali protiv nekih od najjačih nogometnih nacija svijeta, Nigerija je naravno sila u afričkom nogometu“, kaže selektor Islanda.

„Bod koji smo osvojili protiv Argentine povećao je naše šanse da se plasiramo dalje, čak i u posljednjem meču grupe protiv Hrvatske smo do posljednjih pet minuta utakmice imali šansu za plasman u osminu finala. Sveukupno, to je veliki uspjeh u tako jakoj grupi.“

Brzo se stvari mijenjaju

Iako se još čeka odluka Nogometnog saveza Islanda za nastavak saradnje sa Hallgrimsonom, “Strakarnir Okkar“ (kako se na islandskom kaže Naši momci, što je nadimak tima) nastavljaju sa radom za budućnost u kojoj je i premijerna sezona takmičenja Liga nacija.

Island je u grupi 2 lige A sa Belgijom i Švicarskom, timovima koji su prikazali odlične partije na SP-u u Rusiji.

„Mnogo puta sam kazao kako uspjeh nije neko odredište, već stalno putovanje u pravome smjeru. Tako i ja vidim Ligu nacija. Ako želimo ostati u najboljoj ligi, moramo igrati isto kao do sada“, navodi naš sagovornik.

Koji su planovi za dalji napredak islandskog nogometa koji ima veoma malu bazu obzirom da ova nacija ima približno 350.000 stanovnika?

„Naš cilj je da nastavimo sa napretkom u svakoj utakmici koju igramo. Dobro smo igrali u proteklih pet-šest godina i planiramo nastaviti taj progres.“

Hallgrimsson je u tom periodu vodio nacionalni tim, pa smo ga pitali da li se vidi na mjestu selektora i u narednim sezonama.

„Moramo sačekati i vidjeti šta će se desiti. Stvari se mijenjaju brzo u svijetu nogometa“, kaže na kraju razgovora za portal Al Jazeere Balkans.

Izvor: Al Jazeera