Hamas: Eksperta ubili operativci Mossada sa bh. pasošima

Kako se navodi, Mohammed Zawahri je ubijen sa šest metaka ispaljenih iz velike blizine, dok je bio u svome automobilu (AFP)

Hamas je u četvrtak objavio kako su agenti izraelske službe Mossad, koji su imali pasoše Bosne i Hercegovine, odgovorni za ubistvo Mohammeda Zawahrija, eksperta palestinske vojne grupe za bespilotne letjelice, a koje se desilo u Tunisu prošle godine, piše izraelski list Haaretz.

Mohammed Nazzal, član Političkog biroa Hamasa, kazao je tokom konferencije za medije u Bejrutu kako je istraga ubistva pokazala kako je Zawahri bio pod bliskom prismotrom Mossada četiri mjeseca prije njegove smrti.

Nazzal je dodao kako su za ubistvo odgovorni agenti Mossada koji su imali bh. pasoše.

Ovo nije prvi put da Hamas optužuje Izrael da stoji iza ubistva.

Ubrzo nakon ubistva, Hamasovo vojno krilo Iz al-Din al-Qassam objavilo je kako je Zawahri radio na razvoju bespilotnih letjelica za grupu te optužilo Izrael za ubistvo.

Pilot iz Tunisa

Kako se navodi, Zawahri je ubijen sa šest metaka ispaljenih iz velike blizine, dok je bio u svome automobilu.

U izvještajima se navodi kako je ubica profesionalac, veoma obučen, te kako nije ostavio nikakvog traga, nastavlja Haaretz.

Zawahri (45) je bio bivši tuniski pilot, služio je kao šef civilne avijacije južnog dijela Tunisa i obučavao mlade da upravljaju bespilotnim letjelicama.

Među ranijim ubistvima koja se pripisuju Mossadu je i smrt visokopozicioniranog operativca Hezbollaha Imada Mughniyeha (poginuo u eksploziji podmetnute bombe 2008. godine u Damasku), šefa tehnološkog aparata Hezbollaha Hassana al-Laqqisa (ubijen u Bejrutu 2013. godine), kao i Mahmouda al-Mabhouha, člana mreže Hamasa za krijumčarenje oružja u Dubaiju 2010. godine.

Izrael niti negira, niti potvrđuje svoje operacije van svoje teritorije, samo objavljuje kako ima pravo na borbu protiv terorizma mimo svojih granica.

Izvor: Agencije