Hamas i Fatah dogovorili povratak Vlade u Gazu

Visoki zvaničnik Hamasa Moussa Abu Marzouk i vođa delegacije Fataha Azzam al-Ahmed potvrdili su da je postignut dogovor (EPA)

Dvije najveće palestinske rivalske frakcije – Hamas i Fatah – postigle su u četvrtak “sveobuhvatni” dogovor da se njihova Vlada jedinstva vrati u Gazu.

Dogovor je postignut nakon dvodnevnih razgovora u Kairu, potvrdili su pregovarači obje strane, a prenosi AFP, uz napomenu da se postizanjem dogovora o nekoliko spornih pitanja pokušavaju jačati odnosi i jedinstvo palestinskog naroda..

Vlada nacionalnog jedinstva, koju čine eksperti, osnovana je u junu, ali je Hamas i dalje de facto kontrolirao Gazu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, vođa Fataha, optuživao je Hamasovce da imaju “paralenu administraciju”.

Hamas je, s druge strane, optužio Abbasovu Palestinsku upravu, čije je sjedište u Ramallahu, na Zapadnoj obali, da ne plaća 45.000 svojih zaposlenih u Gazi.

“Hamas i Fatah su postigli sveobuhvatan sporazum za Vladu jedinstva kako bi se ona vratila u Pojas Gaze”, rekao je Jibril Rajoub iz Fataha.

Prevazilaženje unutrašnjih podjela

Visoki zvaničnik Hamasa Moussa Abu Marzouk i vođa delegacije Fataha Azzam al-Ahmed potvrdili su da je postignut dogovor.

Kako bi u oktobru mogli nastaviti pregovore s Izraelom o trajnom primirju u Gazi, Palestinci moraju prevazići unutrašnje podjele i dvije rivalske frakcije moraju se dogovoriti o jedinstvenoj strategiji tokom pregovora s Izraelcima.

Donesena je i odluka o političkom programu, koji će voditi ka uspostavljanju nezavisne palestinske države, na osnovu granica iz 1967. godine, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Abbasov Fatah pomirio se s Hamasom krajem aprila, poslije sedmogodišnjeg jaza, i u junu je osnovana Vlada nacionalnog jedinstva, koju podržavaju obje organizacije.

Poslije nedavnog rata između Hamasovaca i izraelske vojske, te dvije frakcije su se ponovo zavadile, ali su sada uspjele postići dogovor.

Vlada jedinstva je također ključna za održavanje međunarodne donatorske konferencije o rekonstrukciji Gaze, zakazane za 12. oktobar u Kairu.

Izvor: Agencije