Hamas i Fatah postigli dogovor o nacionalnom jedinstvu

Cilj pregovora jest razrješavanje nesuglasica između Hamasa, koji je dominantan u Gazi, i Fataha, koji ima vlast na Zapadnoj obali (Reuters)

Delegacije Hamasa i rivalskog palestinskog pokreta Fataha postigle su dogovor o nacionalnom jedinstvu na pregovorima u egipatskom glavnom gradu Kairu, kazao je lider palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh.

“Haniyeh proglašava da su Hamas i Fatah rano jutros i uz posredovanje Egipta postigli sporazum”, naveo je u pisanom saopćenju glasnogovornik Hamasa Tahin al-Nunu, prenosi Anadolija.

U saopćenju nisu otkriveni detalji postignutog dogovora, a palestinski izvori javljaju da se u četvrtak u popodnevnim satima očekuje konferencija za novinare, na kojoj bi javnosti te detalje trebali predstaviti čelnici dva pokreta.

Razrješavanje nesuglasica

Pregovori u Kairu počeli su u utorak prošle sedmice, a njihov je cilj razrješavanje nesuglasica između Hamasa, koji je dominantan u Gazi, i Fataha, koji ima vlast na Zapadnoj obali.

Nakon deset godina administrativne i političke otcijepljenosti, prošle sedmice Hamas je raspustio lokalni komitet i Vladi nacionalnog jedinstva predao vlast u Gazi, a premijer Palestine Rami Hamdallah održao je prvu sjednicu Vlade u Gazi nakon tri godine.

Bio je to pozitivan uvod u mirovne pregovore u Kairu.

Izvor: Agencije