Hamas kritizirao palestinsko-izraelske pregovore

Američki diplomata David Hill i palestinski predsjednik Mohmoud Abbas uoči pregovora u Jordanu (EPA)

Hamas je kritizirao sastanak palestinskih i izraelskih pregvarača u jordanskoj prijestonici Amanu, označivši ga gubljenjem vremena.

Glasnogovornik Hamasa Izat al-Risk izjavio je u srijedu da su pregovori služili da “prodaju iluzije palestinskom narodu” i da koriste Izraelu i četvorki bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine Ujedinjeni narodi (UN), SAD, Evropska unija (EU) i Rusija.

On je osudio učešće Palestinske uprave, palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, vođe Fataha, u razgovorima, rekavši da “apsurdni sastanak” nije imao podršku Palestinaca.

Mirovni pregovarači sastali su se u utorak navečer prvi put poslije 16 meseci i dogovorili da će nastaviti razgovarati već sljedeće sedmice, također u Jordanu, prenosi Tanjug.

‘Apsurdni sastanak’ nije imao podršku Palestinaca.

Šef jordanske diplomatije Nasser Judeh, koji je bio domaćin razgovora, rekao je na konferenciji za novinare da je palestinska delegacija prezentirala prijedloge o granicama i bezbjednosti, a izraelska strana najavila da će ih razmotriti i predstaviti svoje ideje na narednom sastanku.

Međutim, zvaničnici s obje strane nastojali su umanjiti izglede za brzu obnovu mirovnih pregovora i sastanak je završen bez preokreta.

Izbjegavanje odgovornosti

Pregovori između Izraela i Palestinaca su u zastoju od kraja septembra 2010. godine, jer izraelski lideri nisu htejli produžiti moratorij na izgradnju domova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu.


Nasser Judeh [EPA]

Na tim teritorijama Palestinci žele osnovati nezavisnu državu, koja će obuhvatiti i Pojas Gaze.

U više od 100 naselja tamo živi skoro pola miliona Jevreja.

Judeh je razgovore označio kao pozitivne, istakavši da je važno da su se dvije strane srele “licem u lice”.

Također je rekao da je dogovoreno da se ne objavljuju unaprijed sljedeći sastanci, osim ako ih ne objelodani jordanski domaćin.

Jednom dijelu sastanka u utorak prisustvovali su predstavnici četvorke, na osnovu čije inicijative bi strane trebale vratiti pregovaračkom stolu do kraja januara.

Analitičari navode da je prioritet obje strane da izbjegnu odgovornost ako se pregovori ne obnove.

Izvor: Agencije