Hamas: Liebermanova ostavka je politička pobjeda za Gazu

Pozivamo Fatah da kroz koordinaciju s palestinskim grupama osiguramo nacionalno jedinstvo, poručio je glasnogovornik Hamasa (Reuters)

Nakon ostavke ministra unutrašnjih poslova Izraela Avigdora Liebermana oglasio se i Hamas, koji je njegov potez nazvao „političkom pobjedom za Gazu“.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da Liebermanova odluka o povlačenju predstavlja „priznanje poraza i neuspjeh u borbi sa palestinskim otporom“.

„Postojanost Gaze poslala je Izraelu jaku političku poruku“, rekao je Zuhri.

Nešto ranije, Lieberman je izjavio da su dva razloga zbog kojih se odlučio povući iz Vlade premijera Benjamin Netanyahua.

Jedan je što „15 miliona dolara koje dolaze iz Katara ide u ruke teroristima i njihovim porodicama“, a drugi je sporazum o prekidu vatre, koji je stupio na snagu u utorak naveče.

“Primirje je neprihvatljiv odgovor”

Hina prenosi da je ultarnacionalistički ministar pred novinarima kritikovao prekid vatre nazvavši ga „kapitulacijom pred terorizmom“ i pozvao je na parlamentarne izbore prije roka u novembru 2019. , čime je doveo u nesigurnost vladu iz 2015. koju smatraju najdesnijom u historiji Izraela.

Dodao je tim primirjem pružen nepotpun, neprikladan i neprihvatljiv odgovor na ispaljivanje 500 raketa na Izrael. 

Liebermanova ostavnka, koja će na snagu stupiti za 48 sati, značajno će oslabiti Netanyahuovu vladajuću koaliciju u Vladi.

U međuvremenu, njegovo obaveze ministra odbrane privremeno će vršiti premijer Benjamin Netanyahu.

Izvor: Agencije