Hamas: Nema ustupaka Izraelu

Palestinski Hamas je upozorio u subotu da neće biti “ni jednog ustupka” Izraelu dok traju sukobi u Pojasu Gaze.

“Nema povratka. Otpor će se nastaviti svim snagama. Neumoljivost Izraela neće mu donijeti ništa, a mi nećemo napraviti ni jedan ustupak što se tiče zahtjeva vašeg naroda”, naveo je u saopćenju Fawzi Barhum, glasnogovornik ovog pokreta u Gazi.


Imtiaz Tyab o stanju u Gazi

Još nije jasno hoće li se nastaviti razgovori Palestinaca i Izraelaca vođeni u Kairu uz posredovanje Egipćana. Razgovori, koji su vođeni kako bi se produžilo trodnevno primirje koje je počelo u utorak, nisu uspjeli i borbe su nastavljene u petak.

Petero Palestinaca ubijeno je danas u dva izraelska udara na Pojas Gaze, rekao je glasnogovornik palestinskih hitnih službi Ashraf al-Qidra.

Dvoje ljudi ubijeno je u napadu čija je meta bio motorcikl u logoru al-Magazi i još tri tijela su izvučena iz ruševina džamije Al-Qasam, koju su bombardirali avioni u logoru Nuseirat, precizirao je al-Qidra, kako prenosi AFP.

Izraelska vojska u subotu ujutro je izvela više od 20 zračnih napada na područje Gaze, a palestinski borci su, drugoga dana nasilja nastavljenog nakon neuspjelog nastojanja da se 72-satno primirje produži, na Izrael ispalili nekoliko raketa, navode agencije.

Izraelska vojska saopćila je da je od ponoći napadnuto više od dvadeset lokacija u priobalnoj enklavi kojom vlada pokret Hamas, ne navodeći precizno o kojim je ciljevima riječ, prenosi agencija Hina.

Specijal: Napadi na Gazu

Palestinski zvaničnici i očevici tvrde da su zračni napadi trajali cijelu noć te da su u njima uništene dvije džamije i tri kuće.

Palestinski borci na izraelske su napade odgovorili raketiranjem gradova na jugu Izraela, pri čemu nije bilo štete ni povrijeđenih, rekla je izraelska vojna glasnogovornica, prenosi agencija Reuters.

Neredi na Zapadnoj obali

Nasilje se nastavlja i na okupiranoj Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji pod vlašću pokreta Fatah predsjednika Mahmouda Abbasa. Ondje je u sukobu s izraelskim vojnicima u Hebronu smrtno stradao 43-godišnji Palestinac, izvijestili su liječnički izvori.


Tania Page o južnoafričkom protestu podrške Gazi

Izraelski vojni izvori prenose i da su u protestima koji su se u petak održavali blizu jevrejskog naselja pokraj Ramallaha njihovi vojnici ubili 20-godišnjeg Palestinca.

Egipatski posrednici nisu uspjeli postići vidljiv napredak u nastojanju da se 72-satni prekid vatre, koji je okončan u petak produži. No, u subotu se očekuje nastavak njihova angažmana na ponovnom prekidu vatre između Izraelaca i boraca u Gazi.

Uvjeti primirja

Sukobljene strane i dalje se ne uspijevaju dogovoriti o uvjetima obnove prekida vatre, okrivljujući se međusobno uz objašnjenja da ga “ona druga strana” ne želi produžiti.

Izraelci su optužili pripadnike Hamasa da su četiri sata prije isteka dogovora o prekidu vatre na izraelsku teritoriju ispalili više raketa. U petak su, tvrdi izraelska strana, borci s područja Gaze na njihovu teritoriju ispalili 57 raketa.

U izraelskom raketiranju Gaze u petak je smrtno stradalo pet Palestinaca, među kojima i desetogodišnji dječak koji se igrao blizu džamije u gradu Gazi.

Izvor: Agencije