Hamas o nacionalnom pomirenju u Palestini

'Nacionalno pomirenje stiže u narednim mjesecima', kaže Merzuk (Anadolija)

Zamjenik šefa političkog odjela palestinskog pokreta Hamas Musa Ebu Merzuk izjavio je kako očekuje da će do uspostave nacionalnog pomirenja u Palestini doći u narednih nekoliko mjeseci.

Međutim, kako je kazao, “SAD i Izrael rade zajedno kako do toga ne bi došlo”.

“Nacionalno pomirenje postala je želja svih Palestinaca. U narednih nekoliko mjeseci ostvarit ćemo nacionalno pomirenje, ali sve strane moraju pokazati dobru volju za to”, kazao je Merzuk u govoru na simpozijumu Sindikata egipatskih novinara.

Pokušaj sprečavanja

On je optužio SAD i Izrael da pokušavaju spriječiti jedinstvo Palestine, te da finansiraju njeno razaranje.

Merzuk je dodao da su učestale posjete visokih zvaničnika Gazi i njihova pomoć u posljednjih nekoliko mjeseci pokazatelj je solidarnosti drugih zemalja.

Merzuk je pritom snažno osudio navode palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, koji je za jučerašnju posjetu malezijskog premijera Muhammeda Neciba Abdurrezzaka rekao da “produbljuje podijeljenost u Palestini”.

Merzuk je kazao da tuneli za snabdijevanje stanovništva izgrađeni između Gaze i Egipta nisu krivično djelo, već da su “rezultat politike”.

“Egipat ne može osuditi narod Gaze da umre od gladi, a to bi se desilo kada bi se zatvorili tuneli. Ti tuneli su dobro i za egipatski i za palestinski narod, jer narod Sinaja živi od trgovine sa Gazom”, poručio je on.

Izvor: Agencije