Hamas odbacio Abbasove prijetnje

Zbog mjera vlade u Ramallahu, onemogućeno je snabdijevanje Gaze električnom energijom (EPA)

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je da prijetnje palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa ne mogu prinuditi tu grupu da preda kontrolu nad Pojasom Gaze.

Khalil al-Hayya kazao je novinarima u utorak da Abbasove prijetnje da će poduzeti “mjere bez presedana” na obnovi političkog jedinstva neće uspjeti.

Hayya je izjavio da “Gaza ne može biti preplašena i da Hamas ne prihvata prijetnje”.

Grupa Hamas preotela je Gazu od Abbasovih palestinskih vlasti 2007. godine, ostavljajući Palestince podijeljene između suparničkih vlada na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Iscrpljene zalihe goriva

Višestruki pokušaji pomirenja propali su.

U nastojanju da izvrši pritisak na Hamas Abbas je smanjio plaće hiljadama civilnih službenika u Gazi i uveo poreze na isporuke goriva za Gazu pod Hamasovom vlašću.

Hamas je zatražio od vlasti na Zapadnoj obali da ukine te mjere, zbog kojih, kako su rekli, električna centrala u Gazi ne može raditi već treći dan zaredom.

Jedina električna centrala u Gazi prestala je raditi u nedjelju zbog nedostatka goriva.

Zalihe goriva kupljene novcem Katara i Turske potpuno su iscrpljene, rekao je ranije Samir Metir, direktor Elektrodistribucije.

Naredna planirana kupovina predmet je “spora uprave za energetiku u Gazi i uprave za naftu u Ramallahu o porezu na industrijsko gorivo, koji je uvela centralna vlada u Ramallahu”, rekao je on.

Opasne posljedice po bolnice

Ministarstvo zdravlja u Gazi upozorilo je na “opasne posljedice” zatvaranja centrale po bolnice.

Problem s električnom energijom u januaru je izazvao gnjevne demonstracije u Gazi, koje je Hamas suzbio.

Kriza je privremeno riješena poklonom Katara od 12 miliona dolara i turskim kapitalom, čime je osigurano snabdijevanje centrale gorivom tokom tri mjeseca.

Izvor: Agencije