Hamas predao Palestinskoj samoupravi granični prijelaz s Egiptom

Palestinska samouprava trebala bi u srijedu preuzeti punu vlast u Gazi (Reuters)

Pokret Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, u srijedu je Palestinskoj samoupravi koja kontrolira Zapadnu obalu predao granični prijelaz sa Egiptom.

Nazmi Mouhanna, koji je u Palestinskoj samoupravi zadužen za granične prijelaze, i njegov kolega u Hamasu potpisali su ugovor o prijenosu ovlasti, koji se smatra provjerom ugovora o svepalestinskom pomirenju zaključenog prošli mjesec.

Novinar AFP-a izvještava da se uklanjaju Hamasovi objekti i oprema na drugoj kontrolnoj tački, između Pojasa Gaze i Izraela.

Na terminalu u Rafahu, na egipatskoj granici, bile su izvješene palestinske i egipatske zastave te velike fotografije predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa i egipatskog čelnika Abdela Fattaha al-Sisija.

Preuzimanje vlasti u Gazi

Na osnovu ugovora potpisanog pod egipatskim pokroviteljstvom, Palestinska samouprava, međunarodno priznati subjekat koji smatraju začetkom buduće nezavisne palestinske države, trebala bi u srijedu preuzeti punu vlast u Gazi, navode agencije.

Hamas je u junu 2007. nasilu preuzeo vlast u Gazi, nakon dugotrajnog sukoba s pripadnicima Fataha, svog političkog suparnika.

Ovaj prijenos vlasti smatra se provjerom ozbiljnosti pomirenja nakon brojnih neuspjeha u prevladavanju desetogodišnjih podjela. Ocjenjuje se i presudnim za ublažavanje egipatske i izraelske blokade koje treba olakšati život stanovnicima Gaze.

Izvor: Agencije