Hamas razmatra primirje s Izraelom

Lider Hamasa, Khaled Mashaal sastao se sa visokim zvaničnicima ove organizacije u Dohi (EPA)

Vođe Hamasa sastale su se u Kataru da diskutuju o prijedlogu za dugotrajni prekid vatre s Izraelom, prenose danas izraelski mediji pisanje palestinskog lista Alquds.

Prijedlog primirja, koji podržavaju Katar i Turska, zasnovan je na nacrtu koji je formulisao specijalni izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov, javlja izraelski radio.

Izraelski mediji također navode da je vodeći član Hamasa Mousa Abu Marzook doputovao u Dohu iz Gaze u subotu i da se više puta sastao s liderom Hamasa Khaledom Mashaalom, koji živi u Kataru, kao i sa drugim visokim zvaničnicima te organizacije.

Predlogom primirja se predviđa da Izrael odobri izgradnju plutajuće luke kraj obale Pojasa Gaze, koja će biti pod izraelskim ili međunarodnim nadzorom. Zauzvrat bi Hamas pristao na petogodišnji prekid vatre, s mogućošću produženja.

Izaslanik UN-a Mladenov upozorio je u aprilu Vijeće sigurnosti UN-a da su stanovnici Pojasa Gaze postali očajni i da Izrael i Palestinci snose odgovornost da spriječe kolaps.

On je također rekao da su žitelji tog područja na obali Sredozemnog mora bijesni zbog izraelske blokade, zatvorenog graničnog prijelaza Rafa prema Egiptu, iako je nedavno privremeno otvoren i međunarodnu zajednicu jer nije ispunila obavezu da pomogne obnovu poslije prošlogodišnjeg rata.

Izrael ima svoju verziju događaja

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je u nedjelju izdalo sopstvenu verziju događaja, tvrdeći da je Hamas primorao palestinske civile da budu u zonama sukoba.

Izraelska strana tvrdi da je Hamas počinio ratne zločine i da su polovina poginulih bili militanti. Prema palestinskim i podacima UN većina od preko 2.200 žrtava su civili.

Ideja o primirju bilo je i ranije, naročito nakon što je 26. augusta okončan pomenuti rat, ali se Izrael protivio zahtjevu Hamasa da ima aerodrom i luku, strahujući da će to koristiti za snabdjevanje oružjem.

Izvor: Agencije