Hamas se ne odriče oružja

'Hamas ima pravo posjedovati oružje i suprotstaviti se okupaciji svim formama otpora', rekao je Haniyeh (EPA)

Glavni vođa Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je da se ta palestinska organizacija neće odreći svog oružja, što bi moglo komplicirati pregovore o pomirenju s rivalskim, sekularnim Fatahom.

U intervjuu za egipatsku privatnu televiziju On Haniyeh je rekao da njegova organizacija ima “pravo posjedovati oružje i suprotstaviti se okupaciji svim formama otpora”.

Sudbina velikog arsenala raketa, mina i automatskog oružja koje posjeduje Hamas glavni je kamen spoticanja u pregovorima o pomirenju nakon deset godina pogubnih nesporazuma koji su počeli u ponedjeljak, prenosi Beta.

Ti pregovori nastavit će se sljedeće sedmice u Kairu, a danas je u Pojasu Gaze održana prva sjednica palestinske vlade od 2014. godine.

Sjednicu je vodio palestinski premijer Rami Hamdallah s druge palestinske teritorije, Zapadne obale, koji predstavlja Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Kontrola oružja

Abbas smatra da sve oružje mora biti pod njegovom kontrolom. On je u ponedjeljak rekao da neće dozvoliti da se Hamas ponaša kao libanski Hezbollah, proiranska organizacija koja slobodno djeluje u toj zemlji.

Hamdallah je nakon sjednice održane u Abbasovoj rezidenciji u Gazi rekao da je spreman preuzeti zadatke i riješiti sva neriješena pitanja s tom teritorijom na obali Sredozemnog mora, koju od Zapadne obale odvaja Izrael.

Hamas je ranije pristao predati sve odgovornosti Vlade Hamdallahu, što se smatra velikim ustupkom.

Izvor: Agencije