Hamas traži novu razmjenu zarobljenika

Aaron Shaul i Hadar Goldin, izraelski vojnici uhvaćeni tokom posljednjeg sukoba u Gazi (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Awad Rajoub

HEBRON – U vrijeme kada Izrael izjavljuje kako smatra da su njihova dva vojnika Aaron Shaul i Hadar Goldin, koji su nestali u Pojasu Gaze tokom posljednje agresije, među poginulim borcima, te da Islamski pokret otpora (Hamas) drži njihova tijela, jerusalemske novine Al-Quds prenose od svog izvora iz Hamasa vijest da taj pokret drži žive zatvorenike.

Novine su izjavile da su izvori, koje su oni opisali povjerljivim, potvrdili da Hamas drži žive zarobljenike i tijela poginulih te da neće dati nikakve besplatne informacije Izraelu vezano za živote njihovih vojnika, kao i da će ih iznenaditi velikim brojem informacija koje će im pružiti.

Specijal: Napadi na Gazu

Prema tim izvorima, pregovori će biti “dugi i složeni” u slučaju da Izrael nastavi s negiranjem i oslanjanjem na pogrešne informacije.

‘Psihološki rat’

U izjavama koje se pripisuju rukovodstvu Hamasa, Pokret ima toliko zarobljenika da bi se mogli isprazniti izraelski zatvori od Palestinaca ukoliko se prihvati novi sporazum o razmjeni zarobljenika po modelu dogovora o Giladu Shalitu iz 2011. godine, na osnovu kojeg je oslobođeno blizu 1.000 palestinskih zatvorenika.

Nedavno je Hamas objavio plakate po ulicama Gaze na kojima se pojavljuju pripadnici brigade Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa, kako privode vojnika Aarona.

Također su objavili i slike s velikim upitnikom, znakom koji aludira na to da postoje i drugi zarobljenici, što, prema Izraelu, predstavlja jedan vid psihološkog ratovanja.

No, izraelski mediji smatraju da ove izjave dolaze u okviru psihološkog rata unutar kojeg Hamas pokušava ucijeniti Izraelce i njihovo rukovodstvo.

‘Zatvorena kutija’

Prema izjavama analitičara, “Hamasova kutija” ostat će zatvorena sve dok ne počnu zvanični pregovori o novoj razmjeni zarobljenika, gdje će svaka informacija biti od neprocjenjive vrijednost za njihovo oslobađanje.

Istakli su kako je ovaj slučaj u nadležnosti brigade Al-Qassam, no oni još nisu ništa izjavili.

List Jediot Ahronot navodi kako se “Hamas trudi da dovede Izraelce i njihove lidere do iscrpljenosti pregovorima o povratku tijela dvojice poginulih vojnika Aarona Shaula i Hadara Goldina”.

Smatraju da će ovi pregovori o predaji tijela poginulih najvjerovatnije početi 28. oktobra.

Ovaj list još dodaje i kako je Hamas “počeo psihološki rat” te da “neće prezati od obmana iz prošlosti, pomoću kojih su prevarili izraelski narod, pozivajući izraelske vođe da pobiju njihove tvrdnje tako što će pronaći posmrtne ostatke dvojice vojnika”.

Posmatrači smatraju kako slijede pripreme za teške pregovore, budući da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prije nekoliko dana imenovao penzioniranog pukovnika Liora Lotana na funkciju koordinatora za pitanja zarobljenika i nestalih osoba u uredu premijera.

Ahmed Rafiq Awad, profesor medija i političkih nauka na Univerzitetu u Jerusalemu, istakao je zahtjev Hamasa da se održe pregovori “odvojeno od pitanja zarobljenika” te rekao kako vjeruje da će ovi pregovori biti “teški, dugi i vjerovatno s ogromnim ulozima.”

On je za Al Jazeeru potvrdio kako će pregovori o ovom slučaju jednim dijelom “ostati potpuna tajna”, dodajući da stvari koje se ponavljaju u medijima “nisu tačne u cjelosti, ali su dio pregovaračkog procesa i pritiska na suprotnu stranu kako bi ovaj slučaj uvrstili na svoj dnevni red.”

Nema informacija

Politički analitičar Mustafe Sawafa tvrdi kako je dostupno veoma malo tačnih informacija o broju zarobljenih vojnika koje drži Hamas, kao i o tome da li su oni živi ili mrtvi.

On za Al Jazeeru kaže da izraelske snage priznaju “dva slučaja”, objašnjavajući kako sve priče na ovu temu predstavljaju samo “špekulacije, analize ili eksperimentalni projekat”, budući da oni koji poznaju ovaj slučaj nisu još ništa izjavili o tome.

Dodao je kako “uprkos činjenici da smo se navikli na to da Hamas govori istinu, ipak njihove insinuacije predstavljaju dio psihološkog rata, stoga svi napori ili priča na ovu temu može biti samo u interesu okupatora.”

Sawaf smatra kako imenovanje novog državnog službenika za pitanje izraelskih zarobljenika i nestalih osoba upućuje na to da se Izrael priprema za nove bitke kroz pregovore o njihovim vojnicima, bez obzira bili oni živi ili mrtvi.

Izvor: Al Jazeera