Hamas traži pomoć FIFA-e u okončanju blokade

Borja i Haniya su razgovarali u Gazi o pomoći FIFA-e palestinskom nogometu (AFP)

Zamjenik šefa političkog biroa Hamasa Ismail Haniya primio je delegaciju Svjetske nogometne asocijacije, koja boravi u posjeti Gazi, prenosi agencija Anadolija.

Haniya je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao kako Izrael konstantno krši prava sportista iz Gaze.

“Palestinski sportisti na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze izloženi su raznim kršenjima prava, poput slobode kretanja, bivaju privođeni, a čak su izloženi i atentatima. Zamolio sam delegaciju FIFA-e da sve to zaustavi”, rekao je Haniya.

On je kazao kako je za uspostavljanje “prave veze” između Zapadne Obale i Gaze neophodno da se ukine izraelska blokada nad sportom te dodao kako je i od delegacije FIFA-e zatraženo pružanje podrške za obnovu sportske infrastrukture u Gazi.

Poziv Blatteru

Haniya je tim povodom pozvao i predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da posjeti Gazu.

Agencija Anadolija podsjeća da delegacija FIFA-e, koju predvodi viši menadžer za Aziju David Borja, boravi u Pojasa Gaze kako bi pregledala stadione koje je FIFA pomogla obnoviti, postavljanjem nove trave, koja je koštala milion dolara.

Tokom nedavne ofanzive Izraela na Gazu totalno je uništeno najmanje 30 sportskih objekata, a palestinske vlasti navode da je nanesena materijalna šteta u vrijednosti od tri miliona dolara.

Od 2.160 civila Gaze koji su ubijeni tokom ofanzive, poginula su 32 sportista, javila je Vlada Palestine.

Izvor: Agencije