Hamas upozorio Trumpa da ne seli ambasadu u Jerusalem

Donald Trump nije spomenuo pitanje preseljenja ambasade tokom nedavne posjete Izraelu (Reuters)

Pokret Hamas upozorio je američkog predsjednika Donalda Trumpa na prijetnje koje će izazvati moguće preseljenje veleposlanstva Sjedinjenih Država iz Tel Aviva u okupirani Jeruzalem

“Američka administracija prekoračuje crvenu liniju odlukom o preseljenju svog veleposlanstva”, priopćio je Hamas, koji od 2007. godine vlada u Gazi, prenosi Hina. 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je u više navrata upozoravao Trumpa da bi takva odluka bila shvaćena kao “agresija”, obratio se za pomoć Jordanu kako bi se otvorila izravna linija komunikacije s novom američkom administracijom, izvijestio je Izraelski radio.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je prethodno da je administracija novog američkog predsjednika počela razgovarati o preseljenju veleposlanstva u Jeruzalem.

Taj bi čin mogao izazvati bijes arapskog svijeta, a svaka odluka koja će narušiti stanje statusa quo će najvjerojatnije izazvati nezadovoljstvo američkih saveznika na Bliskom istoku, kao što su Saudijska Arabija, Jordan i Egipat, javlja Reuters.

Washington se oslanja na te zemlje da pomognu u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant, za koju je novi američki predsjednik kazao da je prioritet.

Biblijska, historijska i politička prava

Sadašnje američko veleposlanstvo je u Tel Avivu kao i većina diplomatskih predstavništava drugih zemalja. Izrael naziva Jeruzalem svojom vječnom prijestolnicom, no Palestinci također polažu pravo na taj grad kao dio buduće palestinske države. Obje se strane u tome pozivaju na biblijska, povijesna i politička prava.

Odabir Jeruzalema za sjedište bio bi shvaćeno kao američko svrstavanje na izraelsku stranu.

Američki Kongres je 1995. usvojio zakon prema kojem se Jeruzalem smatra prijestolnicom Izraela i da taj grad ne bi trebao da se dijeli, ali su američki republikanski i demokratski predsjednici iskoristili svoje ovlasti da zadrže američku veleposlanstvo u Tel Avivu i podrže pregovore između Izraela i Palestinaca o statusu Jeruzalema.

Početkom prosinca tadašnji predsjednik Barack Obama obnovio je predsjednički ukaz do lipnja. Nije poznato bi li Trump po zakonu mogao povući taj ukaz i premjesti veleposlanstvo.

Američke diplomate kažu da je usprkos američkim zakonima, vanjska politika Washingtona u praksi u skladu s politikom Ujedinjenih naroda i drugih velikih sila, koje ne smatraju Jeruzalem izraelskom prijestolnicom i ne priznaju izraelsku aneksiju arapskog Istočnog Jeruzalema nakon okupacije tog dijela grada 1967. godine.

Poziv Netanyahuu

U nedjelju je Trump razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i pozvao ga da u veljači posjeti SAD, a uoči tog telefonskog razgovora izraelska gradska uprava Jeruzalema dala je konačno zeleno svjetlo izgradnji 566 stanova u tri četvrti istočnog Jeruzalema.

Međunarodna zajednica smatra ilegalnima sve izraelske kolonije na okupiranim palestinskim područjima. 

Također, tvrda desnica unutar vlade pritišće Netanyahua da pripoji naselje Maale Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali koja bi se time prepolovila na dva dijela i praktički bi se onemogućilo osnivanje vjerodostojne palestinske države koja bi imala zemljopisni kontinuitet.

Izvor: Agencije