Hamasova posjeta Saudijskoj Arabiji

Pokret Hamas predstavlja glavnu snagu otpora u Palestini i on predvodi većinski dio palestinskog naroda (AP)

Piše: Raafat Fahd Mourrah

Nedavno je u Kraljevinu Saudijsku Arabiju stigla delegacija predstavnika političkog ureda Islamskog pokreta otpora (Hamas) na čelu sa mudžahidom Khaledom Mashalom, predsjednikom političkog ureda Hamasa. Članovi delegacije sastali su se sa njegovim visočanstvom kraljem Selmanom bin Abdul Azizom, prvim i drugim krunskim princem te šefom obavještajne službe.

Ova posjeta izazvala je veliki odjek u političkim, narodnim i medijskim krugovima te privukla veliku pažnju lidera i vlada u regionu, kao i njihovih političkih snaga i medija. Reakcije su se kretale između snažne podrške i dobrodošlice ovoj posjeti, na temelju toga da je to prekretnica u političkim odnosima i savezima u regiji, pa sve do suzdržanosti onih koji smatraju da ova posjeta ne predstavlja ništa neobično niti da odražava pravi pomak u odnosima. Tu su i oni koji su izrazili svoje protivljenje ili skepticizam povodom posjete jer smatraju da je Hamas ušao u jedan novi savez i odbacio sve prethodne saveze, te postao dio koalicije koja okuplja „Muslimansku braću“ pod pokroviteljstvom Kraljevine.     

Sa potpunom nepristrasnošću, posjeta Hamasovih lidera Kraljevini Saudijskoj Arabiji i susreti na najvišem nivou, koji su održani tom prilikom, spadaju u veoma važne događaje, s obzirom na strateški značaj Saudijske Arabije i pokreta Hamas te njihov politički status.

Nastavak komunikacije

„Ono što Hamas želi od svoje posjete Saudijskoj Arabiji jeste slijedeće: nastavak plodonosne komunikacije sa utjecajnom državom, briga za kraljevsku podršku palestinskom pitanju, postojanost palestinskog naroda, ulaganje napora na internom pomirenju, jačanje političkih odnosa Hamasa sa utjecajnim arapskim stranama.“

Pokret Hamas predstavlja glavnu snagu otpora u Palestini i on predvodi većinski dio palestinskog naroda. Na izborima pobjeđuje sa najviše glasova i uživa veliku popularnost u arapskom i islamskom svijetu. Ovaj pokret ostvario je i trijumf u više bitaka protiv cionističkog okupatora. Tu su i mnogi međunarodni kontakti Hamasa čiji je cilj postizanje primirja u Gazi ili oslobađanja izraelskih vojnika koji su zarobljeni od strane ovog Pokreta.

Hamas uživa veoma veliku popularnost među palestinskim izbjeglicama u inostranstvu, naročito u Libanu i Siriji. Ovaj pokret je stekao i veliki politički kredibilitet tokom posljednjih godina, kada se posvetio usmjeravanju svog projekta u pravcu pružanja otpora izraelskoj okupaciji. Odbili su i sudjelovati u internim sukobima, nasilju na lokalnom nivou i sektaškim sukobima, zbog čega su i platili visoku cijenu pridržavanja ovakvih stavova. 

Sa druge strane, Kraljevina Saudijska Arabija ima jak i utjecajan položaj u regiji, predstavlja značajan faktor i uživa jak kredibilitet u velikom broju svojih relacija. Također ima i poseban vjerski status na nivou svjetske muslimanske zajednice, svojih međunarodnih relacija i širokih narodnih masa.

U vrijeme vladavine kralja Selmana, Kraljevina Saudijska Arabija ulaže jasne napore u značajno političko repozicioniranje u regiji i ispravljanje neravnoteže u odnosima sa jednim brojem istaknutih snaga u regionu. Bavi se i sa nekoliko osnovnih pitanja regije i inkluzijom pojedinih strana, što Kraljevini Saudijskoj Arabiji daje još značajniju ulogu koja se očituje kroz rast strateškog značaja ove države na političkoj sceni u regionu i sve veći kredibilitet među narodom koji je podržao posljednje odluke ove zemlje.

Upravo je u tome važnost susreta između rukovodstva Hamasa i kralja Selmana, i nema sumnje da svaka strana u tome ima svoj interes.

Pokret Hamas vodi računa o otvorenosti i komunikaciji u svojim političkim relacijama i zadobivanju narodne i zvanične podrške palestinskom slučaju i projektu otpora, postojanosti Palestinaca u njihovoj borbi i stalnom informiranju regionalnih vlada o cionističkim napadima na palestinski narod.

„Kraljevina Saudijska Arabija želi kroz odnos sa Hamasom potvrditi svoju regionalnu ulogu i arapsko liderstvo, u čemu je suštinski izazov odnos prema palestinskom problemu, poboljšanje odnosa sa islamističkim snagama i pokretima, te stavljanje naglaska na ulogu Kraljevine u njenim uravnoteženim palestinskim relacijama sa svim stranama.“

Kraljevina Saudijska Arabija glavni je podržavatelj palestinskog pitanja i borbe palestinskog naroda, te zalaganja za palestinsko pomirenje i sređivanje unutrašnje situacije, te odbrane grada Jerusalema i islamskih i kršćanskih svetinja.

Pokret Hamas otvoren je u svojim odnosima prema svim arapskim i islamskim sistemima, i vodi računa o tome da uspostavi komunikaciju sa svima. Nikada nisu inicirali prekide političkih odnosa ili dijaloga sa bilo kojom državom, pa čak i sa sistemima koji su se loše odnosili prema ovom pokretu i njegovom rukovodstvu. Hamas je izdržao optužbe i podnio napade, i nikada na loše nije uzvratio lošim.

Stoga, ono što Hamas želi od svoje posjete Saudijskoj Arabiji može se svesti na slijedeće: nastavak plodonosne komunikacije sa utjecajnom državom, briga za kraljevsku podršku palestinskom pitanju, postojanost palestinskog naroda, ulaganje napora na internom pomirenju, jačanje političkih odnosa Hamasa sa utjecajnim arapskim stranama, podrška pitanju razbijanja opsade u Gazi i humanitarna pomoć i rekonstrukcija. 

Kraljevina Saudijska Arabija, također, želi kroz svoj odnos sa Hamasom potvrditi svoju regionalnu ulogu i arapsko liderstvo, u čemu je suštinski izazov odnos prema palestinskom problemu, poboljšanje odnosa sa islamističkim snagama i pokretima, te stavljanje naglaska na ulogu Kraljevine u njenim uravnoteženim palestinskim relacijama sa svim stranama, kao i pokušaja da se poprave štete nastale u internim palestinskim odnosima (Hamas i Fatah) ili arapsko-palestinskim odnosima.

„Hamas uopće nije zainteresiran za destabilizaciju odnosa sa Iranom niti želi umanjiti značaj koji ova države ima u pružanju podrške palestinskom narodu za borbu protiv okupacije. Hamas teži ka jačanju svojih regionalnih odnosa, a ne njihovom slabljenju, kao i da radi na sve većoj prisutnosti otpora na političkoj i vojnoj sceni.“
  
Zapažanja:

1. Posjeta Hamasove delegacije Kraljevini Saudijskoj Arabiji nije potez usmjeren protiv Fataha, Palestinske samouprave i Palestinske oslobodilačke organizacije. Saudijska Arabija nije u procesu približavanja jednoj palestinskoj organizaciji na račun druge, niti je usmjerena na slabljenje Mahmouda Abbasa i njegove vlasti. Također, Hamasove relacije sa Saudijskom Arabijom ne znače pristranost Kraljevine prema jednoj strani na uštrb druge. Prema tome, strah koju osjeća vlast Mahmouda Abbasa od bilo kakvog saudijsko-hamaskog približavanja totalno je neopravdan.

2. Posjeta ne znači formiranje islamske, sunitske ili sektaške alijanse u regionu. Ovako jeftino razmišljanje ne priliči rukovodstvu Saudijske Arabije i rukovodstvu pokreta Hamas.

Saudijsko rukovodstvo ovog puta želi povratiti političku ravnotežu u regionalnom kontekstu i potvrditi stav Saudijske Arabije o otvorenosti za sve islamističke snage i pokrete, te smanjiti napetost u arapskim odnosima. Navedeno se ne može postići sem kroz otvorenost i stalni dijalog. To je smjer u kojem trenutno ide kralj Selman, što ni u kom slučaju ne znači da se vrši sektaško ustrojavanje, koje je već prouzrokovalo dosta sukoba.

Potom, pokret Hamas vjeruje da će doći do proširenja palestinskog pitanja kako bi se obuhvatili svi elementi društvene sredine, uključujući muslimane, šiite i sunite, i kršćane u jedan integralni okvir podrške projektu otpora.

3. Hamasova posjeta Kraljevini predstavlja politički čin i ni u kom slučaju nije usmjerena protiv Irana, niti je to rezultat utjecaja iranskog nuklearnog sporazuma.  

Napad iranskih političara i pojedinih medija na ovu posjetu ogromna je politička greška s njihove strane i dokaz jednog emotivnog, ishitrenog i pristrasnog razumijevanja te povezivanja posjete sa logikom formiranja određenih alijansi.

Period od četvrt stoljeća, koliko traju odnosi između Hamasa i Irana, trebao bi biti dovoljan za donositelje odluka u Iranu da shvate kako Hamas odbacuje logiku pristranosti i uskih krugova. Isti taj Iran također pokazuje uznemirenost (ili ljutnju) onda kada je pokret Hamas odbio priključivanje alijansi koja vodi ka sukobu i podjelama. On (odnosno Hamas) želi ujediniti napore u okviru jedinstvene arapsko-islamske podrške Palestini, Jerusalemu i otporu.

Pogrešno je misliti da je približavanje Hamasa Saudijskoj Arabiji neminovno usmjereno protiv Irana ili nekoga drugog, zato što Hamas želi ostvariti otvoren i snažan odnos sa svim silama koje djeluju u okviru vizije ovog Pokreta o palestinskom pitanju i projektu otpora.

Podvođenje Hamasovog položaja i njegovog političkog utjecaja u regiji pod sektaške okvire, više je na štetu onih koji plasiraju ovakve optužbe nego li samom pokretu Hamas. U vrijeme kada se poboljšavaju odnosi Hamasa sa Saudijskom Arabijom ne postoji logičko opravdanje da Hamas želi da se ovakva dešavanja odraze na pogoršanje njihovih odnosa sa drugima. Naprotiv, sigurno je da politička i strateška ideologija Hamasa omogućava ovom pokretu da upravlja svojim odnosima sa različitim stranama u isto vrijeme uz mnogo principijelnosti, mudrosti i pragmatičnosti.

Politička mudrost 

Iranu se danas upućuje poziv da razumije odnose između Hamasa i Saudijske Arabije onakvima kakvi oni zaista i jesu, dok se svaka negativna reakcija na posjetu može smatrati stavom bez dovoljno političke mudrosti.

Pored toga, Hamas uopće nije zainteresiran za destabilizaciju odnosa sa Iranom niti želi umanjiti značaj koji ova država ima u pružanju podrške palestinskom narodu za borbu protiv okupacije. Hamas teži ka jačanju svojih regionalnih odnosa, a ne njihovom slabljenju, kao i da radi na sve većoj prisutnosti otpora na političkoj i vojnoj sceni.
 
4. Hamasova posjeta Kraljevini Saudijskoj Arabiji predstavlja veoma dobar potez koji iziskuje dodatne političke napore i izgradnju povjerenja i komunikacije u okviru zajedničkih islamsko-arapskih interesa na nivou svjetske muslimanske zajednice i regije u interesu palestinskog pitanja.

Ova posjeta ne bi trebala predstavljati više nego što zapravo i jeste, i ona sa sobom nosi korist za sve strane u regionu.

Nakon posjete, kao što je to radio i prije nje, Hamas će nastaviti sa realizacijom svog programa koji se tiče jačanja palestinskog položaja, obezbjeđivanja arapske, islamske i međunarodne podrške programu otpora. Za nekoliko godina, oni koji su sa skepticizmom gledali na ovu posjetu uvidjet će da Hamas nije promijenio svoju postojanu stratešku viziju, te da je on aktivan faktor u regiji kojeg treba podržati bez preduslova.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera