Hansdotter iznenadila u slalomu, Mayer pobijedio u superveleslalomu

'Ostvarila sam san, osvojila sam olimpijsko zlato', izjavila je Hansdotter (EPA)

Šveđanka Frida Hansdotter pobjednica je slaloma na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu, dok je Austrijanac Matthias Mayer osvojio zlatnu medalju u superveleslalomu.

Hansdotter je osvojila prvo slalomsko zlato za svoju zemlju nakon Anje Paerson, koja je to učinila u Torinu 2006. godine.

“Ostvarila sam san, osvojila sam olimpijsko zlato. Znala sam da će biti teško. Shiffrin je ove sezone sjajna i svi su očekivali njezino slavlje. Samu sam sebe iznenadila”, kazala je Šveđanka, koja je dosad imala pet medalja sa svjetskih prvenstava, ali nijedno zlato.

Osvojila je dva srebra i tri bronce. Bila je pobjednica Svjetskog kupa u slalomu 2016., a dosad je u karijeri ostvarila četiri pobjede, sve u slalomu. Posljednji put pobijedila je u Flachauu prije godinu.

Razočarana Shiffrin

Neugodno iznenađenje doživjela je najveća favoritkinja za zlato, Amerikanka Mikaela Shiffrin, koja je na kraju ostala bez medalje osvojivši četvrto mjesto.

Nakon što je ove sezone u Svjetskom kupu ostvarila deset pobjeda, pri čemu pet u slalomu, braniteljica zlata iz Sočija bila je glavna kandidatkinja za zlato. Međutim, već je prva vožnja pokazala kako bi najbolja skijašica svijeta mogla imati problema.

Nakon prve vožnje bila je tek četvrta s gotovo pola sekunde zaostatka za Švicarkom Wendy Holdener. Druga i treća bile su Šveđanke Hansdotter i Anna Svenn-Larssson s 20 i 40 stotinki zaostatka.

U drugoj vožnji briljirala je Hansdotter, koja je na koncu slavila s pet stotinki sekunde ispred Holdener, koja je osvojila prvo olimpijsko odličje. Dosad je najveći uspjeh ostvarila prošle godine na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu osvojivši zlato u kombinaciji i srebro u slalomu.

“Prva vožnja bila je sjajna. Nažalost, u drugoj me vožnji noge nisu tako dobro slušale. Možda sam podlegla pritisku”, dodala je 24-godišnja Švicarka.

Gallhuber: ‘Kao da sanjam’

Na treće mjesto probila se Austrijanka Katharina Gallhuber, koja je nakon prve vožnje bila deveta. Dvadesetogodišnja Austrijanka nikad se u karijeri u Svjetskom kupu nije uspela na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Gallhuber još dugo nakon utrke nije nalazila riječi kako bi opisala svoju sreću.

“Ovome se nisam nadala ni u najluđim snovima. Bez teksta sam, kao da sanjam”, kazala je.

Shiffrin je na koncu bila tek četvrta sa 40 stotinki zaostatka, te se nakon utrke požalila kako se nije osjećala dobro.

“Nisam se osjećala dobro, kao da me tresao neki virus”, požalila se 22-godišnja Amerikanka.

Prekinuta dominacija Norvežana

Matthias Mayer osvojio je prvo austrijsko zlato u superveleslalomu nakon 20-godišnje dominacije Norvežana.

Posljednje zlato u superveleslalomu Austrijanci su osvojili 1998. u Naganu, kad je slavio Herman Maier, a nakon toga su uslijedila četiri norveška zlata. Kjetil Andre Aamodt pobijedio je u Salt Lake Cityju (2002) i Torinu (2006), u Vancouveru (2010) zlato je pripalo Akselu Lundu Svindalu, dok je u Sočiju pobijedio Kjetil Jansrud.

Mayer je pobijedio s 13 stotinki boljim vremenom od Švicarca Beata Feuza, dok je treći bio Jansrud s 18 stotinki zaostatka.

Mayeru je ovo drugo olimpijsko zlato nakon što je prije četiri godine u Sočiju pobijedio u spustu. Drugu medalju osvojio je i Feuz, koji je dan ranije u spustu bio treći, dok je Jansrud osvojio petu olimpijsku medalju.

U Sočiju je osvojio zlato u ovoj disciplini, ima i dva srebra i dvije bronce. U Vancouveru je bio drugi u veleslalomu, dok je jučer bio drugi u spustu. Olimpijsku riznicu upotpunio je i dvjema broncama: anašnjom u superveleslalomu te onom iz Sočija u spustu.

Nadmašio oca

“Bila je ovo sjajna utrka. Presretan sam jer sad imam dva zlata. Staza je bila teška, a poseban je problem bio što ne poznajemo ovu planinu. Zbog vremenskih prilika nismo imali ni previše treninga, no na kraju je sve ispalo super”, kazao je 27-godišnji Austrijanac, koji u karijeri ima četiri pobjede u Svjetskom kupu, po dvije u spustu i superveleslalomu.

Dodajmo kako je Mayer osvojio medalju 30 godina nakon što je njegov otac Helmut osvojio srebro u superveleslalomu na Igrama u Calgaryju.

“Sad ga mogu zafrkavati da sam bolji. Cijeli sam život gledao tu medalju u našoj kući, no sad imam svoju”, dodao je sa smiješkom.

Mayer je ovom pobjedom postao tek drugi skijaš koji je osvojio olimpijsko zlato u dvije najbrže discipline, spustu i superveleslalomu. Dan ranije to je uspjelo Norvežaninu Akselu Lundu Svindalu, koji je u Pyeongchangu pobijedio u spustu, a u Vancouveru 2010. u superveleslalomu.

Izvor: Agencije