Haos u prodavnicama marihuane u Coloradu

Colorado je početkom godine postao prva američka savezna država u kojoj je prodaja marihuane postala legalna. Nakon mjesec dana legalne prodaje marihuane, vidljivi su rezultati “zelene groznice” koja trese Colorado: dugi redovi, nestašica robe i određena doza haosa u otprilike 25 specijalizirnih drogerija.

Posao se razvija brže nego mlade stabljike koje radnici uzgajaju.

“Imamo red pred vratima. Kupci neprestano dolaze, a profit je sve veći. Ranije smo ih imali 15 do 20 dnevno, sad ih dolazi između 100 i 150”, kaže Theran Snyder, vlasnik drogerije “Kine mine”.

Neki prodavači su već ostali bez zaliha. Ali, s obzirom na otvaranje dodatnih 100 drogerija narednog mjeseca, problem nije snabdijevanje, nego pravni sistem – prodaja marihuane još je nelegalna prema federalnom zakonu.

“Prodavnica ‘Lotus Medical’ morala je nekoliko puta promijeniti bankovne račune. Banke se plaše da će prekršiti federalni zakon i, čim saznaju s kim imaju posla, zatvaraju im račune. Ipak, može se plaćati kreditnim karticama”, izvještava reporter Al Jazeere John Hendren iz Denvera.

Razvoj nove industrije

“Trenutno koristimo sedmi ili osmi bankovni račun. Grozno je. Također je i opasno, jer često imam velike količine novca u džepu. Imamo striktan sistem i novac moramo držati u svojim prostorijama. Ali, to ne znači da mi neka očajna osoba neće prisloniti pištolj uz glavu ili oteti moju suprugu ili porodicu”, kaže vlasnik drogerije “Kine mine”.

“Zelena groznica” dovela je do razvoja nove industrije. Tu su stručnjaci, vrtlari, čak i sezonski radnici. Ali, kritičari, koji naglašavaju problem upotrebe marihuane među tinejdžerima, vožnje pod njenim utjecajem i zdravstvene probleme, rade na novom zakonu kojim bi zabranili prodaju.

“Meta su im djeca. Imamo gumene medvjediće od marihuane, sokove i kolače. Žele da bude zakonski regulirana kao alkohol, što bi dovelo do povećanja upotrebe među djecom”, kaže aktivista Bob Doyle.

Pitanje nije riješeno ni u Zakonu o radu – ne možete biti otpušteni zbog konzumiranja alkohola ili cigareta u slobodno vrijeme. Ali, neki, poput Brandona Coatsa, otpušteni su zbog korištenja legalne medicinske marihuane.

Svijet se mijenja i uzgoj marihuane polako izlazi iz sjene na svjetlost dana. A oni kojima donosi sve veću zaradu nadaju se i da će se uskoro promijeniti i zakoni koji im donose probleme.

Izvor: Al Jazeera