Hapšenja i osude zbog plišanih medvjedića

Aktivisti švedske kompanija za odnose s javnošću koja je osmislila prodemokratski trik sa plišanim medvjedićima (AP)

Dva državljanina Bjelorusije optužena su za umiješanost u prodemokratski trik u kome je švedska laka letjelica prošlog mjeseca izbacila nekoliko stotina plišanih medvjedića iznad Bjelorusije, saopćila je Služba za sigurnost – KGB.

Ovaj trik, koji je izmislila i montirala švedska kompanija za odnose s javnošću, doveo je do toga da predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko smijeni komandanta zračne odbrane i šefa pograničnih službi i izazvao je diplomatski spor u kome je Bjelorusija protjerala sve švedske diplomate.

U saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici www.kgb.by, KGB Bjelorusije kaže da su Anton Surjapin i Sergej Bašarimov privedeni i optuženi zbog sumnje da su bili saučesnici u “ilegalnom upadu” 4. jula švedske lake letjelice.

Protjerivanje ambasadora

Surjapin (20) je ranije identificiran kao bloger koji je uhapšen nakon što su se fotografije plišanih medvjedića pojavile na internetu, navodi Reuters, a Bašarimov je navodno preduzimač koji je iznajmio stan “Studiju Total”, švedske kompanije za odnose s javnošću.

U saopćenju KGB-a traži se od švedskih državljana koji su učestvovali u ovom triku da dođu u Bjelorusiju kako bi pomogli “objektivnu istragu”.

Ovaj incident je bio ponižavajući za tvrdokornog Lukašenka koji je na vlasti od 1994. godine i u lošim odnosima sa Zapadom zbog oštre politike prema političkoj opoziciji, ističe britanska agencija i dodaje da je Bjelorusiji bilo potrebno više od tri sedmice da potvrdi ovaj incident.

Protjerivanje švedskog ambasadora samo je pogoršalo već zategnute odnose Bjelorusije sa Evropskom unijom i još više izoliralo ovu zemlju na svjetskoj sceni.

Švedski avion je ispustio iznad Bjelorusije blizu 800 plišanih medvjedića u blizini grada Ivenec i blizu prijestolnice Minsk, a svaki medvjedić je nosio poruku u kojoj se Bjelorusija poziva da pokaže veće poštovanje za ljudska prava.

Izvor: Agencije