Hapšenja i vanredno stanje u Fergusonu

U okrugu St. Louis proglašeno je vanredno stanje nakon što je mladić, optužen da je pucao na policajce, teško ranjen u nedjelju na kraju demonstracija u Fergusonu, prenose agencije.

Jedan zvaničnik okruga je objasnio da je lokalna policija odmah preuzela vođenje policijskih akcija u gradu koji je dan ranije odavao počast Michaelu Brownu, mladom crncu kojeg je prije godinu ubio bijeli policajac.

„Ovo nasilje neće tolerirati zajednica koja je radila neumorno prošle godine kako bi se obnovila i postala jača“, kazao je upravitelj okruga Steve Stanger, prenosi Reuters.

No, i nakon što je proglašeno vanredno stanje, demonstranti su se okupili u ponedjeljak navečer na ulicama Fergusona, a policija je privela približno 200 njih.

Učesnici protesta, neki sa zastavama i bubnjevima, uzvikivali su parole protiv policije i marširali ulicom koja je bila poprište prošlogodišnjih nemira nakon ubistva Browna.

Devet osoba je u ponedjeljak uhapšeno nakon što su demonstranti kratko blokirali cestu, dok su demonstracije kasnije te večeri uglavnom bile mirne.

Kritično stanje

Osamnaestogodišnji mladić je optužen za pucnjavu na kraju mirnog okupljanja 300 osoba.

Tyrone Harris je optužen za pucnjavu i ranjavanje policajca, oružani napad i pucnjavu iz vozila, precizirala je policija okruga u saopćenju.

Harris je u kritičnom stanju u bolnici nakon što je teško ranjen u pucnjavi trojice policajaca.

U Fergusonu je obilježena godišnjica smrti afroameričkog tinejdžera Michaela Browna komemorativnim maršom u njegovu čast, koji se završio nasilnim protestom, pucnjavom i ranjavanjem dva demonstranta, saopćila je sinoć američka policija.

Izvor: Agencije