Hapšenja u Francuskoj: Planirali napade na političare, migrante, džamije…

Hapšenja su provedena sjeverno od Pariza i u Marseilleu (EPA)

Francuska protuteroristička policija uhitila je deset pripadnika krajnje desnice, za koje mediji javljaju da su uhićeni zbog planiranja napada na francuske političare i džamije.

Mlađi muškarci i jedna žena, u dobi između 17 i 25 godina, uhićeni su u departmanu Seine-Saint-Denis, sjeverno od Pariza, te u Marseilleu na jugu zemlje, javljaju u utorak agencije pozivajući se na sudske izvore.

Dužnosnik suda nije htio otkriti razloge uhićenja, ali TV postaja M6 objavila je da su uhićeni zbog planiranja napada na političare i muslimanske vjerske objekte.

Prema agenciji AFP, koja se poziva na neimenovane izvore bliske istrazi, namjera im je bila ubiti i glasnogovornika Vlade Francuske Christophea Castanera te Jean-Luca Mélenchona, čelnika radikalne ljevice.

Kovali zavjeru

Osumnjičeni su za veze s Loganom Alexandreom Nisinom, bivšim pripadnikom krajnje desničarske skupine Francuska akcija, koji je uhićen u lipnju, potvrdio je neimenovani izvor za AFP.

On je uhićen nakon što je na društvenim mrežama objavljivao prijeteće poruke protiv useljenika i pripadnika skupina koji su izvodili napade po Francuskoj.

Vlasti također sumnjaju da su osumnjičeni, koji se nalaze u pritvoru zbog “udruživanja s terorističkim prijestupnicima”, kovali zavjeru s namjerom napada na useljenike i džamije.

“Bili su tek u početnoj fazi planiranja”, rekao je jedan od neimenovanih izvora francuske agencije.

Izvor: Agencije