Hapšenja u Španiji pod sumnjom za terorizam

Policija vjeruje da su osumnjičeni spremali napad avionom na daljinsko upravljanje kako bi bacili eksplozive na trgovinski centar (EPA)

Tri osumnjičena člana Al-Kaide uhapšena u Španiji planirali su zračni napad na trgovački centar na britanskoj teritoriji Gibraltara tokom Olimpijskih igara, prenose mediji.

Prema izvještajima španskog dnevnog lista El Pais, policija je pronašla videosnimak u kući jednog od osumnjičenih, turskog državljanina Cengiza Yalcina, na kojem on upravlja velikim avionom na daljinsko upravljanje.


Osumnjičeni su uhapšeni u Španiji [EPA]

“U određeno vrijeme avion se spušta i baca paket iz zraka. Na zemlji, Yalcin se raduje uspjehu”, prenosi list, pozivajući se na obavještajne izvore.

Policija vjeruje da su osumnjičeni spremali napad avionom na daljinsko upravljanje kako bi bacili eksplozive na trgovinski centar u Gibraltaru tokom Olimpijskih igara, koje se završavaju u londonu 12. avgusta, prenijela je španska televizija TVE i drugi mediji.

Određen pritvor

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije komentiralo navode.

Yalcin je uhapšen u svojoj kući u četvrtak, dok su Čečeni Eldar Magomedov i Mohamed Ankari Adamov uhapšeni nedaleko od Ciudad Reala u centru Španije, dok su autobusom putovali prema francuskoj granici.

U Yalcinovom domu pronađeno je dovoljno eksploziva za uništavanje autobusa, kazao je španski ministar unutrašnjih poslova Jorge Fernandez Diaz.

Španski sudija prošlog petak odredio je Yalcinu pritvor za “posjedovanje eksploziva i eksplozivnih naprava s ciljem počinjavanja terorističkog napada”.

Magomedov i Mohamed su pritvoreni zbog sumnji da su članovi terorističke organizacije, te da posjeduju materijale za pravljenje bombi.

Sudija je donio odluku nakon informacija koje su sudu dostavile američke, francuske, ruske i gibraltarske vlasti, navodi se u sudskim dokumentima.

Izvor: Agencije