Istanbul: Napadači iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana

Trojica bombaša samoubojica koji su u zračnoj luci u Istanbulu ubili 43 osobe bili su iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana, objavio je dužnosnik Turske vlade.

Napad na treći najprometniji aerodrom u Europi bio je najsmrtonosniji u seriji bombaških akcija u Turskoj ove godine.

Dužnosnik je objavio samo državljanstvo, ali ne i identitet napadača, navodeći da je državljanin Rusije porijeklom iz Dagestana, dok su druga dvojica iz Kirgistana i Uzbekistana.

Identitet napadača istražitelji pokušavaju utvrditi na temelju posmrtnih ostataka.

Cavusoglu: Zajednička borba protiv terorizma

Prethodno je turska policija uhitila 16 osoba, među kojima trojicu stranaca u vezi s napadom u zračnoj luci Ataturk, u kojem je ranjeno više od 200 ljudi.

Snage sigurnosti izvele su simultane racije na 16 mjesta u Istanbulu, kazali su dužnosnici.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u Briselu je pozvao međunarodnu zajednicu da se zajedno suprotstave terorizmu.

„Nažalost, slične terorističke napade smo u ožujku vidjeli u Briselu, a prije toga u Lahoreu, Mogadishuu, Parizu, Londonu, Madridu i mnogim drugim gradovima diljem svijeta, što jasno pokazuje da terorizam ne pravi razliku. Shodno tome, ni mi ne bismo trebali praviti razliku među terorističkim organizacijama poput PKK-a, ISIL-a, Nusre i mnogih drugih. Sve te skupine su neprijatelji čovječnosti i svih naših vrijednosti, zato ne smijemo dozvoliti dvostruke standarde. Pozivam međunarodnu zajednicu da se suprotstavimo teroru bez ikakvih dvostrukih standarda.”

Većina od 43 poginulih su Turci, a 13 je stranih državljana, petero iz Saudijske Arabije, dvoje iz Iraka te po jedan državljanin Tunisa, Uzbekistana, Kine, Irana, Ukrajine i Jordana.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad koji nosi obilježja skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ubijena dva pripadnika ISIL-a

Vlada Turske danas je objavila da su 25. lipnja na granici Turske i Sirije ubijena dva pripadnika ISIL-a, Muhammad Arab i Muhabad Khalad koji su pokušali ući u Tursku.

Arab je bio na popisu potencijalnih bombaša samoubojica i vjerovalo se da priprema napad na Ankaru ili Adanu. Obojica su radila pod zapovjedništvom Mustafe Denira, poznatog kao Ebu Ali, jednog od zapovjednika ISIL-a.

Turski premijer Binali Yildirim ranije je rekao kako postoje inicijalni dokazi da su napad izvršili pripadnici ISIL-a.

Direktor Centralne američke obavještajne agencije (CIA) John Brennan ocijenio je da napad nosi “obilježja” skupine ISIL.

Upozorio je da Sjedinjene Američke Države nisu zaštićene od te skupine.

Izvor: Al Jazeera i agencije