Hapšenja u Tuzli zbog šverca uglja

Akcija je počela jutros rano, a pretreseno je 28 lokacija (Al Jazeera)

U policijskoj akciji u Tuzli uhapšeno je 27 osoba koje se sumnjiče za organizirani kriminal.

Prema neslužbenim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, sumnja se na šverc velikih količina uglja iz rudnika u Dubravama kod Tuzle.

Većina uhapšenih su bili portiri u rudniku.

“Te osobe po našim saznanjima napravile su višemilionsku štetu ovom kantonu. Radi se o jednom nizu počinjenih krivičnih djela koruptivne prirode i vezanih za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti određenih osoba“, rekao je Alen Gadžo, ministar unutrašnjih poslova TK-a.

Stotine policajaca u akciji

Glasnogovornik MUP-a ovog kantona, Izudin Šarić, rekao je da je u akciji učestvovalo gotovo 200 policijskih službenika koji su, postupajući po naredbi Općinskog suda Živinice, izvršili pretrese na 28 lokacija na području navedenih općina.

„Tom prilikom je kod 27 osoba pronađena određena količina naoružanja i municije, novca, mobitela i SIM kartica, kao i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela“, kazao je Šarić.

Dodao je da će, nakon kriminalističke obrade, navedene osobe biti predate nadležnom Kantonalnom tužilaštvu na postupanje te da će više informacija biti poznato tokom dana.

Iz tuzlanskog MUP-a najavljuju nastavak akcije.

Izvor: Al Jazeera i agencije