Hapšenja u vezi s ubistvom aktivistkinja PKK

Uhapšeni imaju 39, odnosno 31 godinu, a za jednog od njih se vjeruje da je bio vozač jedne ubijene aktivistkinje (EPA)

Francuska policija privela je dvojicu etničkih Kurda u vezi sa prošlosedmičnim ubistvom tri kurdske aktivistkinje u Parizu, javio je France Presse, pozivajući se na policijske i pravosudne izvore, prenosi Tanjug.

Uhapšeni imaju 39, odnosno 31 godinu, a za jednog od njih se vjeruje da je bio vozač jedne ubijene aktivistkinje, saopćio je policijski izvor, dodajući da su hapšenja uslijedila na osnovu “značajnih tragova”.

Izvor iz pravosuđa, međutim, nisu saopćili detalje o razlozima privođenja niti kakvu su ulogu u ubistvu imali privedeni, ukoliko su je uopće imali, navodi AFP.

Dvojica Kurda uhapšeni su u četvrtak, istog dana kada se hiljade Kurda okupilo u Diyarbakiru na jugoistoku Turske na ukopu žrtava.

Mrtve aktivistkinje

Tri žene, od kojih je jedna suosnivačica zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) 55-godišnja Sakine Consiz, pronađene su mrtve u jednom kurdskom centru u Parizu 10. januara.

Leševi kurdskih aktivistkinja pronađeni su dan nakon što je turska štampa objavila da je Ankara postigla s vođom PKK Abdullahom Ocalanom, koji je u zatvoru, dogovor o okončanju tridesetogodišnje pobune radi stjecanja samouprave na prostoru koji naseljavaju pretežno Kurdi, u kojoj je ubijeno više od 45.000 ljudi, prenose agencije.

Na trgu u Diyarbakiru, oko 50.000 ljudi prošlo je u tišini pored izloženih kovčega s posmrtnim ostacima ubijenih žena, odajući im posljednju poštu.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pretpostavio je da su ubistva kurdskih aktivistkinja vjerovatno rezultat unutrašnjih razmirica među kurdskim pobunjenicima, podsjeća agencija AFP.

Izvor: Agencije