Hapšenja u Zvorniku i dalje bez odgovora

Vijeće ministara BiH razmatralo je informacije o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i hapšenju MUP-a RS-a koja su nakon toga uslijedila, te ih proslijedila Parlamentu BiH. Sa predmeta je skinuta oznaka “tajno”, ali i nakon toga, nedostaju odgovori na brojna pitanja.

S kojim motivima je 27. aprila Nerdin Ibrić ušao u policijsku stanicu u Zvorniku, ubio jednog policajca, dvojicu ranio? Postoji li veza između njega i nekih drugih osoba ili je djelovao sam? Da li ga je neko finansirao?

Vijeće ministara je pred sobom imalo informacije iz svih policijskih agencija koje su bile uključene u ova dva slučaja, pa ipak, brojni odgovori i danas nedostaju.

“Istina je ono što će istraga utvrditi, a ne ono što ja mislim”, rekao je Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić.

Konkretniji stav Vijeće ministara nije zauzelo ni u slučaju hapšenja povratnika u Republici Srpskoj, 6. maja. Ministarstvo za ljudska prava BiH, tražilo je od Specijalnog tužilaštva i MUP-a Republike Srpske, odgovor na pitanje da li su prilikom hapšenja kršena prava povratnika.

Borovac: Ugrožena prava

“Mi smo tražili, ali nismo od druge strane dobili odgovor da li je toga bilo”, rekla je Semiha Borovac, Ministrica za ljudska prava i izbjeglice u BiH.

No, sami povratnici svjedočili su o strahu koji su pretrpjeli tokom hapšenja njihovih srodnika, na osnovu čega je i Ministarstvo za ljudska prava izvelo zaključak.

“Mi smatramo da je došlo do vidne uznemirenosti, straha, što je dovelo i do ugrožavanja prava”, dodala je Borovac.

Vijeće ministara BiH će o svemu upoznati državnog ombudsmana, a informaciju o dva slučaja, koja više nije službena tajna, proslijediti Parlamentu BiH.

“Nemojte sad tražiti šta smo mi utvrdili. Pa nismo mi utvrđivali. Mi smo imali informacije, primili ih k znanju. Na jednoj strani se kaže da nije bilo povreda, na drugoj da je bilo povreda, zloupotreba, pozvali institucije da to utvrde, tražimo da ako je neko odgovoran, ako je prekoračio ovlaštenja da odgovara za to”, naveo je Dragan Mektić.

Istragu o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, ubistvu jednog i ranjavanju dvojice policajaca, vodi državno tužilaštvo. U drugom slučaju, od 32-oje privedenih zbog kako je tom prilikom rečeno, sumnje u terorizam, 30-ero je pušteno, a dvoje zadržano, ali zbog nelegalnog posjedovanja oružja.

Izvor: Al Jazeera