Hapšenja zbog krijumčarenja u BiH

Pedesetak osoba, među kojima više od desetero pripadnika Granične policije Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Srpske, uhapšeno je u akciji usmjerenoj ka suzbijanju krijumčarenja, javili su mediji u BiH.

Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikih količina žive stoke sa područja Srbije u BiH i nezakonito ostvarena imovinska korist u višemilionskim iznosima, javila je agencija Fena.

U akciji kodnog naziva “Skela-Pauk”, koju je provelo Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnom policijom BiH i MUP-om RS-a, učestvovalo je više desetina policijskih službenika, koji su na pedesetak lokacija širom BiH izvršili pretrese, a među uhapšenima je više od desetero ovlaštenih policijskih službenika iz Granične policije BiH i MUP-a RS-a.

Zloupotreba položaja

Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH osumnjičene su da su duži vremenski period, djelujući povezano i zloupotrebljavajući službeni položaj, počinili krivična djela krijumčarenja.

Osobe koje su pod istragom su osumnjičene da su kao organizirana grupa počinile krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, davanje i primanje mita, dara i drugih oblika koristi i kazneno djelo krijumčarenja.

Osumnjičene osobe bit će u zakonskom roku predate postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u toj zemlji, nastavlja intenzivnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, u predmetima u kojima su budžet BiH i građani oštećeni za velike novčane iznose.

“Ova će akcija, također, biti korisna da se iz policijskih struktura odstrane osobe koje zloupotrebljavaju službeni položaj. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izbor: Agencije