Hapšenje Miškovića uzdrmalo Srbiju

Najbogatiji Srbijanac optužen je za korupciju (AFP)

Piše: Vladimir Sudar

Hapšenje najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića pokazalo je da neće biti zaštićenih u borbi protiv korupcije koja je „životna misija“ prvog potpredsednika Vlade Srbije, ministra odbrane i predsednika vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Da je Vučić na putu borbe protiv korupcije prešao tačku posle koje nema povratka, jasno je bilo i pre nego što se vlasnik Delte našao iza rešetaka.

Glavni i odgovorni urednik antikorupcijskog portala Pištaljka Vladimir Radomirović smatra da su veoma podignuta očekivanja javnosti kad je reč o borbi protiv korupcije, ali upozorava da institucije u Srbiji još uvek nisu dovoljno snažne da ih ispune.

Posle Albanije najgori u regionu

Poslednje istraživanje Transparency Internationala pokazalo je da se Srbija nalazi u grupi zemalja sa endemskom korupcijom, odnosno da zauzima 80 mesto od ukupno 176 država u kojima je istraživanje vršeno.

Od zemalja bivše Jugoslavije, Srbija je najlošije rangirana u istraživanju, a u regionu se samo Albanija našla iza Srbije – na 113. mestu. Predstavljajući izveštaj, predsednik Transparentnosti Srbija Vladiimir Goati izjavio je da, kada je reč o borbi protiv korupcije, Srbija šest godina tapka u mestu. 

Slučajem Mišković poslata je jako bitna poruka koja glasi da svako može biti pozvan na odgovornost, pa i najbogatiji Srbin koji je imao „jak uticaj na sve prethodne Vlade Srbije“ i „direktno pomogao da se prethodna Vlada sastavi“.

Različiti ishodi

„Hapšenje Miškovića je simbolički bitan potez i ako tužilaštvo i sud u razumnom roku ne budu dali konačan sud o slučaju Mišković, bojim se da će građani zauvek izgubiti poverenje u institucije“, kaže za Al Jazeeru Radomirović, ovogodišnji dobitnik nagrade za lični doprinos borbi protiv korupcije „Verica Barać“.

Novinarka dnevnog lista Danas Ruža Ćirković kaže da je još uvek rano govoriti o ishodu slučaja Mišković i dodaje da je u istoriji bilo različitih ishoda nakon slučajeva hapšenja tajkuna.

„Na primer, Hodorovski je bio uhapšen i osuđen pa su posle drugi ruski tajkuni sami vratili deo bogatstva državi, ali je bilo i primera gde su neosuđeni izlazili iz pritvora, pa je država morala da vraća bogatstvo njima“, podseća Ćirković.

Sam čin određivanja pritvora do 48 sati vlasniku „Delte“ i njegovom sinu Marku Miškoviću potvrdio je ono što je u stručnoj javnosti nesporno – da postoji politička volja za obračunom sa korupcijom, ali, kao i mnogo puta do sada, ostaje gorak utisak zbog „medijske pripreme terena“.

Naime, najkrupnije zamerke na račun Vučićevih akcija odnose se na činjenicu da tabloidi „najavljuju hapšenja, pritvaraju, hapse i presuđuju pre nadležnih organa“.

Ovog puta su i ozbiljni mediji preneli informaciju, koju je ubrzo potvrdila policija, da je Mišković zapretio Vučiću da neće dočekati večerašnje gostovanje na Radioteleviziji Srbije.

U medijskoj buci koja se ekspresno digla povodom pretnji, ispada da je najhladnokrvnije reagovao sam Vučić koji je izjavio da je dobio informaciju o tome šta je Mišković „valjda u afektu rekao“,  napomenuvši da mu ne pada na pamet da povećava lično obezbeđenje.

S druge strane, Miškovićevi advokati su demantovali vest o pretnji uz dodatak da je vlasnik „Delte“ prinudno odveden u policiju bez uručivanja prethodnog poziva.

Dodatnoj estradizaciji „hapšenja veka“ doprinela je i jedna bizarnost koja se ekspresno našla na sajtovima tabloida. Naime, na dan kad je uhapšen Mišković, najveći maloprodajni trgovinski lanac u Srbiji Maxi koga je osnovala Delta, a koga je Mišković prošle godine prodao belgijskom Delhaizeu, povodom 12. rođendana na društvenoj mreži Twitter oglasio se stihovima dečije pesmice: „Danas nam je divan dan…“

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić odbila je da komentariše hapšenje Miškovića uz obrazloženje da je u Savetu, koji je zaslužan za obelodanivanje 24 sporne privatizacije na kojima tim na čelu sa Vučićem radi, postignut dogovor da se ne oglašavaju o predmetima kad njima počnu da se bave policija, tužilaštvo i sudovi.

„Sva priča u javnosti je ometanje rada institucija sistema“, kažeVasilić.

Ćirković kaže da bi svaki političar iskoristio situaciju kakva je hapšenje Miškovića za marketing, ali da se u Srbiji to radi krajnje neukusno. S druge strane, ona pretpostavlja da je moguće da bi neprimerena medijska „priprema terena“ za hapšenje mogla biti posledica straha nove vlasti od „netransparentnog uticaja na procese“.

S njom se slaže i Radomirović i podseća da je u protekloj deceniji bilo više slučajeva spektakularnih medijskih hapšenja bez sudskog epiloga.

„Moguće je da je takvo ponašanje prema medijima iznuđeno, jer verovatno u Vladi Srbije postoje neslaganja o tome koje bi istrage trebalo pokrenuti i istovremeno se šalje poruka koalicionim partnerima da u borbi protiv korupcije neće biti nedodirljivih“, smatra Radomirović.

Inače, nekoliko funkcionera „mlađeg“ koalicionog partnera Socijaalističke partije Srbije premijera Ivice Dačića već se našlo iza rešetaka u prethodnim akcijama „Vučićevog tima“, a već pomenuti tabloidi su danima unazad pisali o mogućem postupku protiv potpredsednika SPS-a i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

Bez ‘nedodirljivih’

I Vučić i Dačić su u više navrata isticali da nedodirljivih u borbi protiv korupcije neće biti, a da će se, ukoliko to zasluže, pred istražnim organima naći i njima bliski ljudi.

Najave saslušavanja Miškovića krenule su gotovo istovremeno sa presudom bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, malo potom je uhapšen i bivši srpski ministar poljoprivrede Saša Dragin, zbog čega se u javnosti počelo licitirati imenom potencijalnog „srpskog Sanadera“. 

S druge strane, novinar iz Hrvatske Domagoj Margetić nedavno je rekao da bi hapšenjem i procesuiranjem Miroslava Miškovića Srbija otišla korak dalje od Hrvatske u borbi protiv korupcije.

„Činjenica da je Vučić imenovao Miškovića, jednog od ključnih igrača u korupcionaškim igrama u Srbiji, mnogo znači. Time je poslao jasnu poruku da je spreman za obračun sa najjačim tajkunom u zemlji. Toga u Hrvatskoj nema ni danas.  Niko nikada iz hrvatske Vlade nije rekao da je Ivica Todorić upetljan u neki kriminal ili da je moguća bilo kakva istraga protiv njega. Todorić drži u šaci cijelu Hrvatsku“, rekao je Margetić.

Izvor: Al Jazeera