Hapšenje muftije izazvalo bijes sunita

Šejh Adnan Amamah opisuje hapšenje Tarrasa i njegove optužbe za terorizam kao skandalozne (Al Jazeera)

Piše: Waseem al-Zahri

Pažnju javnosti u Libanu već danima okupira slučaj hapšenja bivšeg muftije u libanskoj regiji Rashaya, šejha Bassama Tarrasa, pod optužbom za pripadnost grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Hapšenje bivšeg muftije izazvalo je gnjev mnogih vjerskih krugova unutar sunitske zajednice. Potaknuta ovakvim dešavanjima, Asocijacija muslimanskih učenjaka u Libanu pooštrila je svoju retoriku i proglasila, kako su to nazvali, opću civilnu mobilizaciju u cilju očuvanja slobode, dostojanstva i prava, nakon što su uvidjeli da se sunitska grupa „nalazi na meti napada“.

Verbalne eskalacije brojnih političkih snaga i islamskih vjerskih organa bile su popraćene i demonstracijama, koje su održane u brojnim područjima, te zatvaranjem puteva.

Šejh Adnan Amamah, predsjednik izvršnog ureda Vijeća muslimanskih učenjaka opisuje hapšenje Tarrasa i njegove optužbe za terorizam kao skandalozne.   

Za Al Jazeeru je potvrdio da vlada nepovjerenje u sigurnosne organe i libansko pravosuđe zbog nedostatka integriteta i profesionalnosti, kao i činjenice da je postalo uobičajeno da se na njihovoj meti nađu omladina, učenjaci i istaknuti pripadnici sunitske skupine. 

Smatra da je usmjeravanje na skupinu koja se smatra jednom od osnovnih komponenti libanskog društva, i to na ovakav način, dokaz da je došlo do potpunog rasula. Naglasio je da će se nakon hapšenja Tarrasa na meti naći i drugi istaknuti pripadnici sunitske skupine, a takva situacija će potaći mnoge da krenu u pravcu radikalizma i terorizma, kaže on.  

Diskriminacija

Bassam Hammoud, politički zvaničnik Al-Jama'ah Al-Islamiyah (Islamska grupa), sunitske islamističke političke partije u Libanu, kaže da bunt protiv hapšenje šejha Tarrasa proističe iz činjenice da zvanični libanski organi ne tretiraju na takav način i druge grupe u ovoj državi.   

Hammoud ističe da se među sunitskom zajednicom u Libanu već ukorijenio ovakav osjećaj diskriminiranosti, kao rezultat brojnih iskustava. Naglasio je da su libansko pravosuđe i zvanični organi ustrajni u svojim izjavama da prema svima postupaju po jednakim principima i metodama, što je zahtijevalo veoma brze reakcije.

Kaže da više nije u pitanju samo šejh Tarras, nego i cijela sunitska zajednica. Optužbe izrečene na račun Tarrasa mogu se uputiti i onima koji su prešli granice države, podržali terorizam i sirijski režim, prenosili oružje i predstavljaju prijetnju državi, međutim, u odnosu prema ovim stranama koriste se potpuno drugačija mjerila.  

Hammoud prebacuje odgovornost na zvanične vjerske i političke autoritete unutar sunitske zajednice u Libanu zbog ovakve situacije. Smatra kako i ostale snage unutar ove grupe snose odgovornost zbog podjela koje su nastale, te poziva sunitsku zajednicu da se ujedini na osnovu jasne vizije.   

Nasuprot tome, politički pisac Younes Awdah odbacuje argumente da je određena grupa postala meta napada, pojasnivši da je hapšenje Tarrasa provedeno na osnovu sigurnosnih podataka koji su potvrđeni tokom istrage. 

Awdah za Al Jazeeru kaže da su otkrivene skupine povezane s ISIL-om i da su one postale predmet praćenja. Također, kaže da postoje zapadne službe koje pružaju informacije libanskim službama sigurnosti.      

Izvor: Al Jazeera