Hapšenje na Kosovu: Priveden i ministar zdravlja

Nakon današnjeg hapšenja devet osoba, zvaničnika ministarstva zdravlja i liječnika, priveden je i ministar zdravlja u kosovskoj Vladi Ferid Agani, prenosi Tanjug koji se poziva na kosovske medije.

Izvor kosovskog „Ekspresa“ tvrdi kako je policija privela Aganija u njegovom uredu i policijskim vozilom odvela u zgradu policije gdje je na ispitivanju.

Tužitelj u ovom slučaju je donio odluku o zadržavanju devet osoba koje su jutros privedene i zahtijevat će od Osnovnog suda određivanje pritvora od mjesec dana.

Devet zvaničnika Ministarstva zdravlja Kosova uhapšeno je danas, a prema izvještajima medija, oni se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja zbog koje je možda umrlo i stotinjak pacijenata.

Brahim Sadriu, glasnogovornik Policije Kosova, kazao je da je hapšenje u toku i dodao da do završetka akcije Policija neće iznositi više detalja vezanih za taj slučaj.

Potvrdio je da se hapšenje izvršava prema nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, te da je do sada policija privela nekoliko osoba.

Ugovor sa bolnicama

Specijalno tužilaštvo Kosova je izdalo nalog za pokretanje postupka protiv osoba inicijala G.Sh., F.A., L.B., B.P., A.H., A.B., N.Z., D.G., Nj.G., E.M., M.A. i R.E.

Neki od navedenih su zvaničnici Ministarstva zdravlja, a ostali su ljekari, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Uhapšeni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja time što su potpisali sporazum o pružanju medicinskih usluga koje se ne mogu izvoditi u javnim zdravstvenim ustanovama, i to sa privatnim bolnicama International Medicine Hospital Priština i zdravstvenom ustanovom Intermed. Pri tome nije raspisan nikakav tender za pružanje ovih usluga, dodaje se u saopćenju.

Na taj način osumnjičeni su navodno omogućili navedenim privatnim bolnicama materijalnu korist, koja je isplaćivana iz budžeta Ministarstva zdravlja, kao ugovorene strane. Javne zdravstvene ustanove su u ove dvije bolnice slale pacijente u suprotnosti sa administrativnom uputom, navode prištinski mediji.

‘Mito od privatnih klinika’

Isto tako, umjesto refundiranja 70 posto troškova za liječenje van zdravstvenih ustanova, osumnjičeni su navodno plaćali do 100 posto troškova za medicinske tretmane, uključujući i koronarografiju, koja se inače obavlja u Kliničkom univerzitetskom centru Kosova.

Neki od osumnjičenih su uzimali mito od spomenute dvije privatne klinike kojima su slali pacijente. Jedna od navedenih bolnica nije imala dozvolu, a neki od uposlenih ljekara nemaju dozvolu za obavljanje medicinskih zahvata na srcu, koje su činili, zaključuje se u saopćenju Tužilaštva.

Pozivajući se na izvore u Policiji Kosova, prištinski mediji pišu da je akcija organizirana u Prištini i Peći.

“Oni [uhapšeni] se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja koja se odnosi na medicinsku opremu, posebno stentova koji se ugrađuju pacijentima koji boluju od srčanih oboljenja”, rekao je za Lajmi.net izvor iz policije.

Prema tom izvoru, policija je došla do informacija da se ugrađuju stentovi kojima je prošao rok upotrebe i da to čine nekompetentni ljekari, što je možda dovelo do smrti više od 100 pacijenata.

“Pored uhapšenih, osumnjičeni u ovom slučaju su i Ferid Agani, ministar zdravlja i generalni sekretar tog ministarstva”, rekao je izvor dnevnika, dodajući da akcija policije traje.

Izvor: Al Jazeera i agencije