Hapšenje vrha policije ako se dokaže krivica

Cjelokupan vrh policije Srbije bit će smijenjen i uhapšen ukoliko se dokaže da je izdat nalog za praćenje telefona predsjednika Tomislava Nikolića i vicepremijera Aleksandra Vučića, poručio je premijer Ivica Dačić, navodeći da je policiji potrebna veća civilna kontrola.

Dok stručnjaci očekuju odgovornost nadležnih, ukoliko se dokaže da je policija prisluškivala državni vrh, u javnosti se pojavio izvještaj prema kojem je, navodno, utvrđeno da je na 13 protivgradnih radara pronađeno više od 400 nelegalnih uređaja za praćenje komunikacija.

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, prema mišljenju ljudi koji su radili u policiji, neće biti teško utvrditi ko je odgovoran za prisluškivanje.

“To je vrlo jednostavno. Treba utvrditi da li je bilo prisluškivanja i ko je dao nalog da se prisluškuje. Tehničke mogućnosti su sasvim dovoljne da se to vrlo brzo utvrdi i ja mislim da će se to utvrditi”, smatra kriminolog Zlatko Nikolić.

Pravna država

Slučaj prisluškivanja državnih telefona već četiri dana potresa Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, a kao glavni krivac označen je šef Uprave kriminalističke policije, po čijem nalogu je uzet listing telefona Aleksandra Vučića.

Osim njega i predsjednika Srbije, beogradski mediji prenose nezvanične informacije da su praćeni telefonski razgovori i predsjednika Skupštine Srbije.

Meho Omerović, član skupštinskog Odbora za kontrolu službi sigurnosti kazao je za Al Jazeeru da “ovaj skandal ne sme ostati nedovršen, ovo ne sme biti još jedna afera”.

“Ovo je pitanje da li je Srbija pravna država, da li je u stanju  da se izbori sa ovako opasnim tendencijama i da li iko može i sme da bude jači od države”, rekao je on.

“Javnost u Srbiji mora da zna ko je naručio prisluškivanje predsednika države i potpredsednika Vlade, ako je to tačno i ko je sve učestvovao u nezakonitim radnjama.”

Omerović je rekao da je potrebno utvrditi identitet odgovornih lica i adekvatno ih kazniti kako ne bi “pala ljaga na sve ljude u Bezbednosno-informativnoj agenciji i policiji, jer preko 90 posto rade svoj posao zakonito o savesno”.

“Sramota je da imamo državu u u kojoj načelnik kriminalističke policije daje naloge za prisluškivanje predsednika države i potpredsednika Vlade… Inače poslaćemo poruku da u Srbiji može da radi ko šta hoće i da može da prisluškuje ko koga hoće”.

Ministrica energetike Zorana Mihajlović kazala je da je  “došlo vreme da znamo šta se desilo i ko god da je za to odgovoran da znamo, da snosi za to posledice”.

Pokrenuta istraga

Kako je izvijestio Subotić, istraga bi zvanično trebala početi u ponedjeljak, kada se sa bolovanja vrati direktor policije Milorad Veljović, koji je i nadležan za operativni rad u MUP-u.  

Istragom bi se trebalo utvrditi ko je izdao nalog za praćenje telefonskih razgovora Aleksandra Vučića, ali i da li ga je policija počela prisluškivati tek nedavno, ili je on bio predmet obrade od ranije, pa je u svom radu policija koristila stari predmet.

“Ovde nevinih ne može biti, apsolutno. Ovde je neko možda previše revnostan bio u nekom svom poslu, a nova vlast za 100 dana nije ni mogla objektivno da uspostavi nova pravila igre ili nova pravila ponašanja”, rekao je Nikolić.

Priča o prisluškivanju u subotu je dobila i novu dimenziju.

Prema navodima lista Politika, na radarskim objektima Hidrometeorološkog zavoda pronađeno je više od 400 antenskih uređaja i druga komunikaciona oprema. Slučajnom kontrolom taj Zavod je zaključio da na radarima postoje elektronski uređaji nepoznatih vlasnika i nejasnog porijekla.

U Sektoru za vanredne situacije u čijoj nadležnosti su radarski centri u Srbiji, međutim, negiraju postojanje bilo kakvih sprava za praćenje.

Kako je izvijestio Subotić, ombudsman i povjerenik za informacije od javnog značaja upozoravaju već godinu dana da u Srbiji postoji problem sa kontrolom prisluškivanja

Oni su prilikom jedne kontrole prije šest mjeseci ustanovili da je policija bez naloga samo od jednog mobilnog operatera tražila listinge za 400.000 telefona.

Izvor: Al Jazeera