Hapšenje zbog napada na objekte Albanaca

U Novom Sadu i Vršcu noćas je napadnuto nekoliko objekata čiji su vlasnici Albanci, objavili su mediji u Srbiji, nakon što su u četvrtak također oštećene radnje u nekoliko gradova Vojvodine.

Zbog napada na objekte u vlasništvu Albanaca jedna je osoba u međuvremenu uhapšena.

Direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović osudila je večeras, kako je rekla, vandalske napade na pekare Albanaca i Goranaca u Vojvodini, dodajući da je dobro što je efikasnom akcijom policije jedan od vinovnika već uhapšen.

„Zabrinjava činjenica da taj mladić ima samo 18 godina. Ta mlada osoba nije ni bila rođena u vreme nastajanja sukoba na Kosovu i iz tog razloga sem reči vandalizam za ovo ne postoji drugo objašnjenje“, ocijenila Paunović.

Demolirane i zapaljene dvije pekare u Novom Sadu, a na izlog jednog objekat bačene su kamenice, dok su u Vršcu oštećene tri pekare.

Kako prenose mediji, pekara “As Pek” u Novom Sadu skoro je potpuno izgorjela, pošto je u objekat bačen “Molotovljev koktel”, a vatrogasci su spriječili da požar zahvati okolne lokale i stanove.

U pekaru “Evropa” grupa huligana je oko 2.00 sata poslije ponoći upala i vrijeđala radnice po nacionalnoj osnovi, a potom su bacili nekoliko kamenica na izlog, objavio je lokalni Radio 021.

Radnice su bile srpske i mađarske nacionalnosti, prenosi taj radio.

Sat vremena prije toga na ćevabdžinici u centru Novog Sada razbijen je izlog, kada se na taj objekat zaletjelo nekoliko mladića s kapama “fantomkama” i zasulo ga kamenicama.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je napade i posjetio vlasnike ovih objekata.  

“Mogu da kažem – ovo nije Novi Sad i ti ljudi koji su vršili napade, ti huligani, ti kriminalci koji su bacili ljagu na Novi Sad nisu i ne mogu predstavljati ni Novi Sad ni našu državu i da se na takav način apsolutno na pokazuje ljubav prema Srbiji”, rekao je Vučević.

‘Srbija će zaštiti Albance’

Tri pekare u Vršcu oštećene su noćas i pričinjena je manja materijalna šteta, ali nema povrijeđenih, rekao je Tanjugu glasnogovornik Policijske uprave Pančevo Jovica Antonić.

Kako prenosi portal eVršac.rs, nepoznati počinioci noćas su kamenicama polupali izloge, rashladne vitrine i reklame na tri pekare u ovom mjestu čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalnosti.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić izjavio je da Srbija neće tolerisati širenje vjerske i nacionalne mržnje i da će svi koji se odluče da na neprimjeren način unište imovinu u vlasništvu Albanaca biti najstrožije kažnjeni.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno radi na identifikaciji osoba koje su prethodnih dana napale objekte u vlasništvu naših građana albanske nacionalnosti. Jedna osoba je već privedena i protiv nje će, po nalogu tužioca, biti podneta krivična prijava” rekao je Nikolić.

Državni sekretar je, u izjavi dostavljenoj medijima, istakao da će policija zaštititi sve i da garantuje sigurnost i jednaku zaštitu svim svojim građanima.

“Činimo sve što je u našoj moći da se ovakvi i slični napadi spreče, uprkos brutalnoj provokaciji na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije”, naglasio je Nikolić.

Napadi prethodnog dana

I u toku jučerašnjeg dana napadnuto je nekoliko pekara čiji su vlasnici Albanci.

U Novom Sadu kamenovana je pekara “Vojvođanka“, a u Somboru je spaljena pekara “Dva brata”, dok je na pekaru u Staroj Pazovi bačena bomba.

Napade su osudili predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski ombudsman te nekoliko političkih stranaka u Vojvodini.

Još nije poznato ko je i zašto izvršio te napade, no u oštrim osudama incidenta izražava se sumnja da su povezeni s prekidom nogometne utakmice Srbije i Albanije u Beogradu u utorak navečer.

Zapaljena zastava u Mitrovici

Incidenata je bilo i na Kosovu, gdje je u četvrtak zapaljena zastava Srbije, koja je bila istaknuta na zgradi Službe za platni promet u Mitrovici.

Nepoznate osobe pokušale su ukloniti i zastavu grada Mitrovica, koja se nalazi u blizini glavnog ibarskog mosta koji razdvaja sjeverni od južnog dijela garda.

U selu Gojbulja, na sjeveru Kosova, nepoznate osobe su bacile “Molotovljev koktel” na seosku prodavaonicu, ali povrijeđenih nije bilo.

Izvor: Al Jazeera i agencije